Prvi zavestni glasovi

0
1632
Prve besede.
Prve besede.

Dojenčki imajo prirojeno zanimanje za človeške glasove, zato ni presenetljivo, da se prvič ponavadi oglasijo, kadar jih držimo, se igramo ali pogovarjamo z njimi. Sicer je že kmalu po rojstvu začel spuščati glasove, ki niso jok, toda zadovoljno grgranje po jedi ali cmerjenje pred jokom sta bolj posledica telesnega stanja kot želje po komunikaciji. Poln želodček, sproščeno grlo in napol odprta usta pripeljejo do »zadovoljnega« grgranja. Napeto grlo in hitro dihanje vodita do cmerjenja. Dva ali tri tedne po tistem, ko se odzove z nasmehom ter hihitanjem na nasmeh in ogovarjanje, večina dojenčkov začne spuščati svoje glasove.

Dojenček se smeje in brca, opazuje vaš obraz in se v presledkih oglaša z glasovi. Nekaj tednov kasneje, morda okoli tretjega meseca starosti, bo ločil nasmeh od glasu. Če se boste nasmejali, se bo nasmehnil nazaj. Če ga ogovorite, vam bo odgovoril nazaj. Dojenčki, s katerimi odrasli veliko govorijo, so zelo zgovorni. Dojenčki, za katere odrasli skrbijo bolj tiho in se ne ukvarjajo veliko z njimi ali jih neguje nekdo, ki hkrati govori s starejšim otrokom, so mnogo manj zgovorni. Seveda dojenčki ne govorijo le, kadar jih kdo ogovarja; govorijo tudi, kadar so sami v posteljici.

Veliko družabnih pogovorov z drugimi osebami ponavadi pomeni veliko »govornih vaj«, kadar je sam.«Govoriti sam sebi« skupaj z igranjem s svojimi rokicami je pogosto najljubša zabava dojenčkov. Več ko dojenčki »govorijo« (sebi in odraslim), raje del svojega budnega časa preživijo sami. Dojenčki, ki dobijo veliko pozornosti odraslih, ne postanejo »razvajeni«, temveč so bolj zadovoljni in manj zahtevni dojenčki, katerih starši omejujejo svojo pozornost.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj