Na kaj moramo biti pozorni pri prvem UZ pregledu

0
2235

Kaj vse se pregleda na prvem ultrazvočnem pregledu plodu in kdaj jo opravimo?

Kaj vse se pregleda na prvem ultrazvočnem pregledu in kdaj ga opravimo? Oglejte si video s Petro Meglič dr. med.

Na kaj moramo biti pozorni pri prvem UZ pregledu

Ultrazvočna preiskava se predvsem uporablja v nosečnosti, da vemo kakšne vrste je nosečnost, koliko plodov imamo v maternici, in kako se plodek razvija skozi celotno nosečnost. Nosečnici po slovenski zakonodaji pripadata dve ultrazvočni preiskavi, prva se izvaja nekje med 8. in 12. tednom nosečnosti, za potrditev nosečnosti in ugotovitev trajanja nosečnosti. Druga pa se izvaja nekje med 20. in 22. tednom ko se izvaja morfološka preiskava, v kateri se ugotavlja morfološki razvoj otroka. 8 teden menstruacije je nekako čas 2. Izostanka menstruacije, tako prvi ultrazvok izvajamo za potrditev nosečnosti in se izvaja vaginalno, gledamo skozi nožnico, saj je maternica še zelo majhna in bi bila vidljivost zelo utežena. Takrat ugotavljamo število plodov v maternici, njegovo velikost in s tem trajanje nosečnosti, in s tem določimo rok poroda. Vedno pa seveda preverjamo tudi srčni utrip, ali je prisoten ali ne.

Potem pa pregledamo tudi ostale stvari, naprimer kako izgleda gestacijska vrečka, kar pa navadno izvemo že od nosečnosti, če je imela kakšne problem na začetku nosečnosti. Če so kakšne težave v nosečnosti, ponovimo ultrazvočno preiskavo, če je naprimer krvavitev, vedno preverimo, zakaj krvavi, hude bolečine, zastoj ali slaba rast ploda, če je imela kakšne slabe izkušnje pri prejšnjih nosečnostih, naprimer zgodnje splave, zgodnje zastoje rasti, sladkorna bolezen, povišan krvi tlak, prenizko ležečca posteljica, ki sega čez materično ustje.

Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok v nosečnosti

Meritev nuhalne svetline je pri nas samoplačniška preiskava, razen za nsoečnice, ki so med preiskavo stare med 35 do 37 let. Preiskavo ginekologi zelo toplo priporočamo, ker nam ne pokaže zgolj kromosomskih napak, ampak tudi ostale napake, ki se pojavljajo, možna pa je tudi natančna določitev roka poroda, brez tega, da bi ga nadalje še kaj spreminjli po 14 tednu nosečnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Petra Meglič

http://www.ginekoloska-ambulanta-meglic.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here