Prvi stik z novorojenčkom

0
609
novorojenckov_jok

Po porodu brez zapletov lahko mama in oče doživita čudovito izkušnjo: njun otrok ju pozorno in intenzivno gleda z velikimi budnimi očmi. Kot da bi želel reči: »Pozdravljena, vidva sta torej moja starša, tako sta vsaj videti!« Intuitivno začne večina mam in očetov v tem trenutku svojega dojenčka ljubeče božati, se mu smejati, se tiho in nežno pogovarjati z njim. S tem prvim stikom z očmi se začne to, kar psihologi imenujejo vez ali vtisnjenje. Novorojenček zazna svoja starša in ju s svojim vedenjem pripravi do tega, da mu nenadoma dasta nujen stik s kožo, ljubezen in nežnost, ki jih tako nujno potrebuje za svoj razvoj.novorojenckov_jok

Tudi če se ta prvi stik z očmi ne zgodi, ker se je na primer dojenček moral roditi s carskim rezom in je mama še v narkozi, staršem ni treba biti zaskrbljeni. Tudi če se z otrokom vidita šele kasneje, vez deluje. Vzajemno zaupanje se vzpostavi, tudi če so se v prvih urah pojavile težave – to je jasno dokazala cela vrsta raziskav.

Poleg vida so zares dobro razvita tudi druga čutila: dojenček ima izraženo čutilo za tip; lahko že vonja, okuša in sliši. Če takoj po porodu leži gol na trebuhu svoje mame, jasno spoznava njeno toploto, njen vonj in glas in si vse te zaznave močno vtisne v spomin. Kako dobro deluje to vtisnjenje, kažejo različni testi, v katerih so novorojenčkom in nekaj dni starim dojenčkom predvajali magnetofonske trakove z glasovi različnih žensk ali v katerih so morali vohati dele oblačil različnih žensk. Vsi so prepoznali glas ali vonj svoje mame, kar je bilo mogoče nedvoumno razbrati iz njihovih odzivov.

Vir: Otrokovo prvo leto

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here