DojenčekStarševstvo in prvi skupni trenutki

Starševstvo in prvi skupni trenutki

Privajanje na prihod novega družinskega člana je včasih lahko težje kot ste si predstavljali. Družinsko življenje z novorojenčkom zahteva veliko prilagajanja. Poleg telesnih naporov poporodnega obdobja mlade starše preplavi tudi ploha čustev, ki jih morda sploh niso pričakovali. Nekateri starši so zasuti s pozitivnimi čustvi in so navdušeni nad dojenčkom. Drugi so bolj previdni in skeptični glede starševstva.

Kaj lahko prinesejo prvi dnevi?

Poleg bolečin zaradi epiziotomije ali rane zaradi carskega reza bodo lahko na vaše vsakodnevno delo vplivali različni psihični pritiski:

Čut odgovornosti – Nenadoma se boste zavedli, da je življenje nemočnega bitja povsem odvisno od vas. Vi ga boste hranili, previjali, kopali, skrbeli zanj, prepoznavali njegove težave in imeli radi.

Pomanjkanje izkušenj – Pred porodom je bil vaš vsakdanji urnik predvidljiv in utečen, zdaj pa je vse obrnjeno na glavo. Hiteli boste od enega obroka ali previjanja do drugega, toda kmalu bodo vse te stvari postale stvar navade.

Nove zahteve – Skrbeti za novorojenčka je izjemno naporno, tako telesno kot duševno. Pomanjkanje spanca, številne nove veščine, ki se jih morate naučiti, nove skrbi, ki jih starševstvo prinaša, lahko za vas in vašega partnerja predstavljajo znaten telesni in duševni stres.

druzina_2

Obiski – Vsi bi radi pozdravili dojenčka. Najbrž bo vam v veliko veselje predstavljati ga prijateljem in sorodnikom, bo pa tudi okrnilo vaš prosti čas, ko bi si lahko ponovno napolnili baterije.

Sprememba življenjskega stila – Morda ste imeli pred porodom službo s polnim delovnim časom, morda sta s partnerjem pogosto brez predhodnega načrtovanja šla ven. Zdaj boste morali žrtvovati vsaj del osebne svobode, ker boste morali upoštevati še otroka.

Obdobje prilagajanja – Kot vsi starši tudi vi želite svojemu otroku nuditi in narediti le najboljše. Vendar bodite strpni do sebe in ne dovolite, da bi občasne težavice omajale vašo samozavest. Kmalu se boste privadili na spremembe v svojem življenju. Tegobe in nevšečnosti nove starševske vloge se bodo hitro preobrnile v radosti in veselje.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj