Prvi pregled v nosečnosti pri ginekologu

8542

Ko boste izvedele, da ste noseče, boste najprej obiskale ginekologa.

Kaj bo preveril ginekolog pri prvem pregledu lahko izveste v intervjuju z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Prvi pregled je pomemben tako za nosečnico kot tudi za ginekologa, ki mora nosečnico dobro spoznati. Ugotovi se kakšne bolezni ima nosečnica ali kakšne bolezni so v družini, ki bi morda lahko zapletle nosečnost, kot je na primer sladkorna bolezen, visok krvni pritisk ali kakšne druge prirojene bolezni.

Pri prvem pregledu se tudi diagnosticira nosečnost, naredi se prvi ultrazvok, kjer se ugotavlja koliko je plodov ali so plodovi v maternici. Če je več plodov, se ugotavlja, ali imajo plodi isto posteljico in ovojnico ali imajo ločeno, ker je to pomembno zaradi raznih možnih zapletov v nosečnosti, na primer pri dvojčkih. Pregled je navadno vaginalni, če je le ženska noseča. Ženska naj s testom počaka vsaj kakšen teden izostanka menstruacije, ker ciklus včasih ni dolg 28 dni in da ne bo preveč razočarana. Sicer pa je ženska lahko mirna, če je test pozitiven in nima menstruacije. Če je test pozitiven, se počaka tri, štiri tedne od izostanka in se nato naroči h ginekologu. Čisto dobro je, če ima ženska prvi ginekološki pregled tam do 10. ali 12. tedna, če prej ni imela kakšnih ginekoloških zapletov.

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav