Prvi pregled pri novorojenčku

0
1845
Prvi pregled pri novorojenčku
Prvi pregled pri novorojenčku

Prvi pregled pri novorojenčku mora biti skladno s pravilnikom opravljen v prvih 24 urah po rojstvu v prisotnosti mame (staršev).

Zdravega novorojenčka diplomirane babice oskrbijo v porodni sobi, ki mora biti ogreta in brez prepiha. Po prvem kožnem stiku matere in novorojenčka, ki je pomemben za izločanje mleka, in ko neha utripati popkovnica, jo prerežejo in s tem prekinejo vez med materjo in novorojenčkom. Nato oskrbijo še krn popkovnice (stisnejo ga s plastično sponko približno 0,5 do 1 cm od kože) ter popek, ki ga opazujejo še nekaj ur zaradi morebitne krvavitve. Novorojenčku izmerijo dolžino telesa, obseg glave in telesno težo ter ocenijo vitalne znake po Apgarjevi.

Novorojenček prejme v prvih treh urah po rojstvu 1 mg K vitamina v stegensko mišico zaradi preprečevanja hemoragične bolezni, antibiotične kapljice v oči za preprečevanje gnojnega vnetja oči (gonokoknega) in v primeru, da je mati RhD negativna, novorojenčku po rojstvu odvzamejo kri iz popkovnice za določitev krvne skupine, RhD-faktorja, DCT ter Kell skupine. Že v porodnem bloku spodbujamo starše k dojenju

Neonatalni oddelek

Tri ure po rojstvu prideta mamica in novorojenček na neonatalni oddelek in specialist pediater znotraj prvih 24 ur po rojstvu  opravi prvi pregled novorojenčka v pristojnosti mame (staršev). Svoja opažanja skrbno zabeleži na temperaturni list novorojenčka.

Svetujemo 24-urno sobivanje mamice in novorojenčka, (nekatere porodnišnice omogočamo tudi sobivanje očeta) in promoviramo izključno dojenje. Mamice tudi priučimo pravilnega pestovanja in rokovanja z novorojenčkom. V teh prvih korakih prilagajanja na novega družinskega člana jim stojimo ob strani z nasveti, podporo in jih spodbujamo.

Pregledi in posegi pri novorojenčku

  • V primeru, da je mati nosilka HBsAg (Hepatitis B antigen), je potrebno novorojenčka najkasneje 12 ur po rojstvu zaščititi  s specifičnimi protitelesi in cepiti s prvim odmerkom cepiva.
  • V starosti vsaj 48 ur novorojenčku odvzamemo kri v okviru nacionalnega programa presejanja novorojencev na vrojene motnje presnove (18 bolezni). Zgodnja diagnoza vrojenih presnovnih bolezni omogoča zgodnjo obravnavo, pravočasno zdravljenje  in optimalnejši razvoj otroka.
  • Test sluha (TEOAE), ki se izvaja z merjenjem zvočnega sevanja notranjega ušesa, v prvih treh tednih življenja, omogoča zgodnje odkrivanje motenj sluha, omogoči zgodnjo obravnavo ter zdravljenje.
  • Vsaj 48 ur po rojstvu opravimo tudi meritev nasičenosti krvi s kisikom s pulznim oksimetrom na desni roki in desni nogi za zgodnje odkrivanje prirojenih srčnih napak.
  • Ultrazvočni pregled kolkov takoj po rojstvu je obvezen v primeru poroda v medenični vstavi, displazije kolkov pri starših ali sorojencih ter pri prirojenih nepravilnostih spodnjih okončin; pri vseh novorojenčkih pa mora biti opravljen UZ pregled kolkov v starosti 6-8 tednov.
  • S presvetlitvijo optičnih (očesnih) medijev odkrivamo prirojeno sivo mreno in tako s pravočasno obravnavo ohranimo otrokov vid. Preiskava mora biti opravljena v prvem mesecu življenja.
  • Novorojenčki, pri katerih obstaja tveganje za okužbo s tuberkulozo ali prihajajo iz držav z visoko pojavnostjo tuberkuloze in so v Sloveniji manj kot pet let, so prve dni po rojstvu cepljeni proti tuberkulozi (BCG).

Pri tistih novorojenčkih, pri katerih so bile tekom nosečnosti ali med pregledom ugotovljene nepravilnosti, opravimo dodatne preiskave.

Pred odpustom iz porodnišnice

Pred odpustom iz porodnišnice pediater ponovno pregleda novorojenčka. Pozorni smo na celjenje popka, Z meritvijo celokupnega bilirubina izključimo hiperbilirubinemijo. Ocenimo tudi uspešnost dojenja in preverimo, če so bili opravljeni vsi, s Pravilnikom predvideni testi. Pripravimo odpustnico in izpolnimo materinsko knjižico. Ob odpustu dobijo starši navodli glede nege, hranjenja, rokovanja in tudi eRecept za vitamin D (antirahitična profilaksa), ki ja novorojenček začne prejemati v starosti sedmih dni, 400 ie, tj 1 kapljica, 1x dnevno v usta.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Cerkvenik Škafer

Andreja Cerkvenik Škafar

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ped., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here