Prvi obisk pri zobozdravniku

0
1566
Ustna higiena otroka
Ustna higiena otroka

Pri skrbi za zdravje zob in ustne votline naših otrok je nujno potrebno sodelovanje več ljudi, vsekakor imajo najpomembnejšo starši.

Ustno zdravje je osnova za dobro telesno, duševno in socialno počutje človeka in je hkrati tudi pokazatelj ravni zdravstvenega stanja posameznika.

Že pred otrokovim rojstvom je potrebno delovati preventivno. Starši morate dobro skrbeti za svojo ustno higieno in s tem zagotavljati, da bo kasneje tudi boljše mikrookolje v ustih otroka. Ko se otrok rodi se izogibajte razvadam, kjer prihaja do izmenjave sline. S tem boste zmanjšali možnost prenosa bakterij iz ust staršev v usta otroka in možnost okužbe otrokove ustne votline.

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku priporočamo med 6.–12. mesecem. Ne gre le za pregled ustne votline, ampak za svetovanje staršem in motivacijo za skrb za otrokovo ustno zdravje. Prvi preventivni pregled je hkrati priložnost staršev za razgovor z zobozdravnikom. Ta lahko med razgovorom in s pomočjo pregleda zgodaj odkrije morebitna tveganja ali zgodnje znake in razvojne motnje v otrokovi ustni votlini.

Strah pred prvim obiskom zobozdravnika

Otrok se ne boji zobozdravnika, ampak se boji novih, nepoznanih stvari in situacij. Zato mora biti prvi obisk čim manj stresen in otroku prijazen. Pomembno je, da so prvi obiski otroka v ordinaciji namenjeni tudi otrokovemu spoznavanju okolja, ljudi v ordinaciji, predvsem pa vseh pripomočkov. Na prvem pregledu morate biti vedno prisotni starši.

Sodelujoči strokovnjaki:

Nuša Žilih

Nuša Žilih

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med., Zobozdravstveno varstvo otrok in mladine, Zdravstveni dom Ljubljana, Enota Bežigrad

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here