Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo

0
15912
Ultrazvok
Ultrazvok

Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo je zelo pomemben. Najbolje ga je opraviti po 6. tednu oziroma po 8. tednu nosečnosti.

Ginekologi priporočajo, da ženske obiščejo ginekologa pred načrtovano nosečnostjo, za posvet in pregled pred zanositvijo. V nosečnosti je predvidenih 10 pregledov, če ta poteka normalno. Prvi pregled naj bi se opravil med 8. in 10. tednom, potem si sledijo pregledi na 4 do 5 tednov do  dopolnjenega 32. tedna nosečnosti, kasneje na 14 dni, od 37. tedna pa vsak teden do 40. tedna.

Prvi pregled med 8. in 10. tednom nosečnosti

Opravimo ginekološki pregled. Izmerimo telesno težo in krvni tlak. Opravimo osnovne laboratorijske preiskave: krvna skupina in RhD faktor, osnovna krvna slika, test na prisotnost protiteles – ICT, krvni sladkor, test na sifilis, test na okužbo s Toksoplazmo gondi in pregled urina.

Opravimo vaginalni ultrazvok, s katerim potrdimo nosečnost. Določimo, če je nosečnost v maternici ali pa gre za morebitno izvenmaternično nosečnost. Določimo število plodov in vitalnost (navzočnost plodovih srčnih utripov), dolžino ploda in s tem pričakovani termin poroda. Pregledamo tudi samo maternico in oba jajčnika.

Izdamo materinsko knjižico, v katero zapisujemo podatke iz družinske in osebne anamneze (zgodovina bolezni), podatke o predhodnih nosečnostih in trenutno potekajoči nosečnosti. Na osnovi teh podatkov nosečnico razvrstimo v skupino s  tvegano ali pa netvegano nosečnostjo.

Nosečnico posvetujemo o prehrani, delu, pomenu jemanja folne kisline, pomenu materinske šole, pregledih v nosečnosti, gibanju in vzdrževanju telesne kondicije.

Bris PAP

Preventivni bris materničnega vratu PAP se jemlje vsake tri leta, neodvisno od nosečnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

mag. Mili Lomšek

https://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Saša Trampuž

http://sl.zd-grosuplje.si/

dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here