Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo

0
30155
Ultrazvok
Ultrazvok

Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo je zelo pomemben. Najbolje ga je opraviti po 6. tednu oziroma po 8. tednu nosečnosti.

Ginekologi priporočajo, da ženske obiščejo ginekologa pred načrtovano nosečnostjo, za posvet in pregled pred zanositvijo. Pri enoplodni normalni nosečnosti je predvidenih 10 pregledov. Prvi pregled naj bi se opravil med 8. in 10. tednom, potem si sledijo pregledi na 4 do 5 tednov do dopolnjenega 32. tedna nosečnosti, kasneje na 14 dni, od 38. tedna pa vsak teden do 40. tedna.

Prvi pregled med 8. in 10. tednom nosečnosti

Ginekolog opravi ginekološki pregled. Izmeri telesno težo in krvni tlak. Opravi osnovne laboratorijske preiskave: krvna skupina in RhD faktor, osnovna krvna slika, test na prisotnost protiteles – ICT, krvni sladkor, test na sifilis, test na okužbo s Toksoplazmo gondi, test na hepatitis B in pregled urina.

  • Opravi vaginalni ultrazvok, s katerim potrdi nosečnost. Določi, če je nosečnost v maternici ali gre za morebitno izvenmaternično nosečnost. Določi število plodov in vitalnost (navzočnost plodovih srčnih utripov), dolžino ploda in s tem pričakovani termin poroda. Pregleda tudi samo maternico in oba jajčnika.
  • Izda materinsko knjižico, v katero zapisujejo podatke iz družinske in osebne anamneze (zgodovina bolezni), podatke o predhodnih nosečnostih in trenutno potekajoči nosečnosti. Na osnovi teh podatkov nosečnico ginekolog razvrsti v skupino s tvegano ali netvegano nosečnostjo.
  • Nosečnici svetuje o prehrani, delu, pomenu jemanja folne kisline, pomenu materinske šole, pregledih v nosečnosti, gibanju in vzdrževanju telesne kondicije.

Bris PAP

Preventivni bris materničnega vratu PAP se jemlje vsake tri leta, neodvisno od nosečnosti.

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Mili Lomšek

mag. Mili Lomšek Vidmar

https://ginekologija-ljubljana.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Ginekologija Ljubljana d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj