Kakšen je novorojenček

0
5340
Novorojenček
Novorojenček

Kako zgleda novorojenček takoj po porodu in kakšne so njegove osnovne karakteristike? Dihanje je hitro, koža je lahko poraščena, gibanje je nesimetrično.

Pred rojstvom je plod varen v telesu mame in v vodnem okolju, ki ga ščiti pred različnimi vplivi in mu omogoča lahkotno gibanje, ki je drugačno od tistega, ki ga izkusi takoj po rojstvu.

Ena od večjih sprememb, ki jih doživi ob rojstvu je gravitacija, med tem ko ena glavnih sprememb in življenjsko najpomembnejša je vzpostavitev respiratornega dihanja, saj je samostojno dihanje ključnega pomena za samo preživetje in vzpostavitev sesanja in požiranja. Pri tem novorojenčku pomagajo refleksi, ki se kasneje spremenijo v hotene reakcije. Pomembno je, da imamo novorojenčka ves čas na primerni temperaturi okolja, da je dovolj ali da ni preveč oblečen, saj imajo dojenčki na začetku še nerazvit center za usklajevanje telesne temperature. Poleg vseh omenjenih sprememb, so tu še zvoki okolja in svetloba. V maternici je okolje precej hrupno, saj se ves čas slišijo zvoki pretoka krvi, bitja srca, prebava in ostalo, česar po rojstvu otrok ne sliši več. Po drugi strani pa je v maternici precej temno in je svetloba po rojstvu za novorojenčke prav tako sprememba.

Povprečno je porodna teža donošenih novorojenčkov 3300 g oz. se giblje med 2500–4200 g. Telesna dolžina donošenih novorojenčkov je od 48–53 cm in obseg glave pa med 34–36 cm. Novorojenček je lahko tudi lažji ali težji in manjši ali daljši, kar je odvisno od številnih dejavnikov, kot so konstitucija staršev, prehrana matere med nosečnostjo, okolje, stresi, kajenje, uživanje alkohola itd.

Novorojenček diha s frekvenco 40 do 60 vdihov/minuto. Trebušček je običajno večji, na njem je krn popkovnice, ki odpade med 5 in 14 dnem po porodu. Po odpadu popka je lahko prisoten minimalen rumenkast izcedek, lahko tudi kaplja krvi. Pomembno je, da se popek čisti dokler je prisotna rana.

Vsi novorojenčki imajo enako barvo oči, modro, ki se nekako po 6 tednih po rojstvu spremeni v barvo, ki bo ostala za celo življenje. Vid je slab (vidi predmete ki so od njega oddaljeni približno 20 cm, kar je pomembno pri navezovanju s starši), boljši je sluh, zato novorojenčku na začetku, dokler se mu vid ne izostri raje predvajamo različne zvoke, mu prigovarjamo in podobno, kot da mu kažemo različne igrače. Ko se vid malo izostri pa so predvsem dojemljivi za močne barvne kontraste, kot so na primer, belo – črna, modro – rumena, zeleno – rdeča.

Prvo blato novorojenčka je mekonij, črno-zeleno blato brez vonja, kasneje se barva in konsistenca blata spreminja. Mekonij naj bi se izločil v prvih 24 urah po porodu. Novorojenček urinira ponavadi enkrat prvi dan, dvakrat drugi dan, ter tako naprej do šestega dne. Od šestega dne starosti dalje pa naj bi uriniral najmanj 6-krat dnevno.

Novorojenčkovo gibanje je popolnoma neusklajeno, obsegi gibov so veliki, pretirani, koordinacije ni, prav tako ni stabilnosti v trupu. Novorojenček je zelo zakrčen, tudi če mu pasivno iztegnemo roko ali nogo, ko jo spustimo le to takoj pokrči nazaj. Če ga damo v trebušni položaj, so noge pokrčene, prav tako roke, glava je na podlagi obrnjena na eno ali drugo stran.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here