Prve ure vašega novorojenčka

0
800
Novorojenka.
Novorojenka.

– Doslej je otrok poznal zgolj notranjost vaše maternice, zato je rojstvo zanj vsekakor velika sprememba. V prvih minutah in urah življenja bo potreboval veliko tesnih stikov z vami. Tako kot boste vi spoznali, da nedvomno poznate to drobno osebico, bo tudi on ugotovil, da vas pozna. Spoznati mora vaš vonj, obraz, kožo, dotik. Užival bo v vsakem trenutku, ki ga o lahko preživel tesno ob vas, zato ga veliko božajte in pestujte.

– Čas takoj po rojstvu je pomemben za to, da spoznate svojega otroka. Če ne bo zdravstvenih razlogov, zaradi katerih to ne bi bilo mogoče, boste verjetno nekaj časa lahko sami, prvič kot družinica.

–        Potem ko se bo porodila še posteljica in ko boste nekaj časa sami z otrokom in njegovim očetom, vas bo porodničar pregledal, ali je potrebno zašiti presredek. Če bo potrebno šivanje, zahtevajte sredstvo proti bolečinam.

– Že v prve pol ure ali uri po rojstvu vas bo zdravstveno osebje spodbujalo, da poskusite otroka podojiti. Raziskave kažejo, da se otrok s tem lažje nauči sesatu in da je dojenje bolj uspešno, čim prej začneta.

–        Naj vas ne skrbi, če otrok še ne kaže posebnega zanimanja za vaše prsi. Če ste med porodom dobili kakšna zdravila, je morda od njih omotičen ali pa je izmučen od rojstva preprosto zaspan. Veliko dojenčkov, ki jih matere kasneje vrsto mesecev uspešno dojijo, potrebuje kar nekaj časa, preden so pripravljeni sprejeti njihove prsi.

–  V porodni sobi mora biti dovolj toplo, tako da oba z otrokom ne potrebujeta oblačil takoj. Če se bo s kožo lahko dotikal vaše kože, bo to zanj najlepša dobrodošlica v novem svetu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here