Prve morebitne razvojne težave pri otroku

0
1962

Starši naj opozorijo na težave, ki jih opazijo pri svojem otroku, saj s tem lahko pomembno vplivajo na otrokov razvoj.

O najpogostejših razvojnih težavah smo se pogovarjali s terapevtko razvojno nevrološke obravnave, Špelo Gorenc Jazbec.

Vsekakor nastopijo tudi težave, ne glede na to, kako starši ravnajo s svojim otrokom. Te težave se ponavadi lahko opazijo že zelo zgodaj. Moram pa opozoriti, da se velikokrat zgodi, da starši, predvsem mame, pri prvem ali drugem pregledu opozorijo zdravnika, da opazijo kakšno nepravilnost, kar se jim ne zdi, da ni kot normalno. Včasih se vseeno zgodi, da pediater ali pediatrinja na to ne da velikega pomena in reče, da bo šlo, da bo šlo samo skozi. Na naslednjem pregledu morda pozabi na to, mama tudi pozabi omeniti, in se te stvari nato odkrijejo šele na tretjem ali četrtem pregledu.

Če starši vedo, če so prepričani, imajo res občutek, da z njihovim otrokom ni vse v najlepšem redu, tudi če morda pretiravajo, je vseeno bolje, da pregleda takega otroka strokovnjak, saj se velikokrat zgodi, da otroci pridejo pozno v razvojne ambulante in obravnave, ko je lahko že kar precej zamujenega.

Katere pa so najpogostejše razvojne težave pri dojenčkih?

Če izvzamemo hujše težave, so najpogostejše splošne hipotonije – nižji mišični tonus – to je zelo pogosta težava. Med bolj pogoste spadajo še težave s kolki – nepopolno razvit kolk ali nerazviti kolki. Ti dve težavi sta najbolj pogosti.

Kako se rešujejo, kako potekajo pregledi, vaje, fizioterapija?

Vsekakor je prva oseba, do katere pridejo starši s svojim otrokom, pediater. Odvisno je od pediatra. Ta preceni, ali je težava primerna za specialista, torej razvojno ambulanto, ali se mu to ne zdi potrebno. Če se odloči, da naj se starši z otrokom gredo pokazati v razvojno ambulanto, napiše napotnico in starši se sami naročijo. V razvojni ambulanti pa ponavadi razvojni pediater otroka pregleda in nato na podlagi tega pregleda odloči, ali je potrebna fizioterapija ali ne.

Katere so hujše oblike, katere anomalije so prirojene, katere so najpogostejše?

Najbolj znana anomalija je Downov sindrom, trisomija 21. Ponavadi imamo ljudje po dva enaka kromosoma, pri Downovem sindromu, pa se pri 21. kromosomu pojavi še tretji, dodatni kromosom. Ta lahko povzroča manjše ali pa hujše psihične in telesne okvare. K hujšim anomalijam spada tudi cerebralna paraliza ali drugi sindromi okvare, razne anomalije, recimo srčne, druge telesne anomalije, npr. ne izraščeni prsti.

Te težave se pojavijo v prvih tednih, prvih mesecih. Se lahko težave, če je otrok, oziroma dojenček v prvih mesecih čisto v redu, pa potem, pri enem letu ali kasneje pokažejo?

Ponavadi, če se izkaže pri otroku pri enem letu, ali recimo takrat ko shodi, da noge obrača na noter oziroma na ven, verjetno ta težava ni prišla ta trenutek. Verjetno ta težava otroka spremlja že od rojstva, zakaj je do tega prišlo, je različno od vsakega posameznika, verjetno otrok ni bil dobro opazovan. To, da otrok obrača stopala na noter ali ven, zagotovo kaže na to, da je že ob rojstvu ali pa da ima nižji mišični tonus, ali druge zadeve, ampak zagotovo so bili znaki že prej, pa jih verjetno niso opazili.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj