Prva pomoč – Zastrupitve

0
1300
Zastrupitev.
Zastrupitev.

Majhen otrok je zelo radoveden, zato shranjujmo zdravila, vsa čistila, lake, vse ostale morebitne strupene substance (tudi alkohol) na otroku nedosegljivemu mestu. Naučimo ga, da ne daje jagod ter drugih delov rastlin v usta, ne da bi mu to vi dovolili in pred tem videli. Ko pri otroku pomislimo ali vemo, da je zaužil, vdihaval, se polil z neko strupeno snovjo, najprej poskrbimo za varnost ter pokličimo zdravnika ali telefonsko številko 112.

Pri zastrupitvah je pomembno, da povemo, kdo je zastrupljeni (starost, teža, morebitne bolezni), kaj je zaužil (embalaža, vzorci strupov), koliko, kdaj, kje, kako (zaužil, se polil, vdihaval), v kakšnem stanju je zdaj zastrupljeni. Zdravnik se bo po potrebi posvetoval s specialistom za zastrupitve in vam dal točna navodila, kako ravnati v vašem primeru. Brez navodil ne izzivajmo sami bruhanja (razen, če ima stvar v ustih – mu jo odstranimo), ne dajajmo mu piti mleka, kisa, limoninega soka, surovih jajc. Lahko popije 1–2 dl vode po požirkih.

 

marnica

Zastrupitve s strupenimi rastlinami

S strupenimi rastlinami se najpogosteje zastrupijo otroci, stari manj kot 6 let, ker so jim privlačne barve in oblike plodov. Zastrupitve z rastlinami pridejo po navadi med igro, ko zaužijejo manjše število strupenih rastlin, zato so znaki razstrupitve redki, ponavadi v obliki slabosti, bruhanja, driske in trebušne bolečine.

V primeru, da je otrok zaužil veliko strupenih rastlin oziroma plodov, pa so posledice lahko zelo hude in se pokažejo s hudim bruhanjem, drisko, motnjo zavesti, krči, hitrim in plitkim utripom, težkim dihanjem.  

Strupene rastline in plodovi so plodovi tise, lovorikovca, bršljana, šmarnice, navadnega volčina, pasjega zelišča. V stanovanju pa se lahko zastrupijo s sobnimi rastlinami, kot so difenbahija, amarilis, božična zvezda, ciklama, glicinija. Ob dotiku oziroma prijemanju nekaterih rastlin lahko pride do pordečitve kože oziroma srbenja, bolečine ali otekline, v tem primeru je pomembno, da čim hitreje splaknemo mesto z mlačno vodo, ga očistimo z milnico in znova izperemo. Kožnih mehurjev pri tem ne smemo predreti.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here