Prva pomoč – Udeležba otroka v prometni nesreči

0
558
Prometna nesreča
Prometna nesreča

Pomembno je, da so otroci pri vsaki, še tako kratki vožnji v vozilu nameščeni v sedežih, primernih njihovi velikosti. Otroci so kot pešci in kolesarji zaradi svoje velikosti in nepredvidljivosti kot udeleženci v prometu še toliko bolj ranljivi. Pomembno je, da jih učimo varnega obnašanja na cesti ter da smo kot vozniki še posebej pozorni na njih.

Če pride do prometne nesreče, je pomembno, da najprej poskrbimo za varnost (svojo in otrokovo; ne letamo brezglavo preko ceste, zavarujemo kraj nesreče). Otroka ne premikamo, preden ne ugotovimo, kako je poškodovan; razen če mu grozi nevarnost, ki je ne moremo odpraviti (ogenj, eksplozija, deroča voda, možnost naleta vozil). Takrat otroka ne dajemo iz otroškega sedeža, ampak ga pripetega v sedežu vzamemo iz avtomobila. Če te nevarnosti ni, otroka začnemo pregledovati že v avtu, pripetega v sedež.

Najprej ugotavljamo stanje zavesti.

  • Postavimo se pred poškodovanega, ga primemo za čelo, da ne premika glave in ga pokličemo, z drugo roko ga lahko narahlo stresemo za ramena.
  • Če se odzove na tak klic in ostane buden, zavest ni hudo motena, če pa odziva ni ali je le kratkotrajen, pa gre verjetno za hujšo motnjo zavesti. Če poškodovani govori, zajoka, vemo, da je dihalna pot prehodna in dihanje najverjetneje zadovoljivo.avto
  • Če pa ne izzovemo nobenega odziva (ne odpre oči, se ne oglasi, se ne premakne), dihanje pa je nemoteno, pustimo otroka sedečega v sedežu ter ga skrbno opazujemo vse do prihoda reševalcev, ki ga bodo oskrbeli.
  • V kolikor se dihanje poslabša ali otrok preneha dihati, ga moramo vzeti iz sedeža. To storimo tako, da vzamemo sedež iz avtomobila ter ga postavimo tako, da leži na hrbtu. V takem položaju bomo otroka čim bolj previdno, da se hrbtenica in glava čim manj premikata, vzeli iz sedeža ter ga položili na ravno trdo podlago.
  • Če otrok ne diha, pričnemo izvajati temeljne postopke oživljanja.

Pri poškodovanih v prometni nesreči smo pozorni tudi na zunanje krvavitve, ki jih moramo čim prej zaustaviti tako, da tiščimo sterilno gazo ali čisto tkanino na mestu krvavitve ali pa to mesto (če je to mogoče) povijemo s povojem. Če je otrok buden, poskušajmo biti ves čas ob njem ter delovati nanj čimbolj pomirjujoče. Ne dajajmo mu piti ali jesti, vse dokler ga ne pregleda zdravnik in mu to dovoli.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here