DojenčekZdravje dojenčka in prva pomočPrva pomoč pri dojenčku - oživljanje

Prva pomoč pri dojenčku – oživljanje

Če vidimo, da se je otrok nenadoma onesvestil, da negibno leži, da je poškodovan ali da ne diha, moramo k njemu varno pristopiti in preveriti njegovo odzivnost. V videu si poglejte temeljne postopke oživljanja.

Če opazimo, da se dojenček ali mali otrok ne premika, moramo ugotoviti ali kaže znake življenja. Z svojim ušesom se približamo dojenčkovim ustam in ugotovimo ali začutimo njegovo sapo in dihanje prsnega kosa. Če ni normalnega dihanja, moramo takega dojenčka oživljati. Dojenčku dajemo 5 vdihov na usta in nos, pri manjšem dojenčku samo na usta s tem, da stisnemo nos s prsti. Naredimo 5 vdihov in vidimo ali je otrok zadihal.

Če otrok ni pokazal oživljanja, moramo nadaljevati z masažo srca s celo dlanju. Pri dojenčku le z dvema prstoma pritiskamo prsni koš 30 krat, nato dva vdiha v usta in spet 30 pritiskov na prsni koš. To nadaljujemo dokler dojenček ali manjši otrok ne zadiha oziroma ne prispe nujna medicinska pomoč.

Ponavadi se bojimo, da bomo na otroka pritiskali premočno, vendar s pritiskom z dvema prstoma samo omogočimo, da pritiskamo srce k hrbtenici in s tem omogočimo osnovno pretakanje krvi za delovanje najnujnejših organov, ki so možgani in, ki brez krvi preživijo nekako 10 min. Na prsni koš moramo pritisniti tako, da pritisnemo na vdolbino okoli 3 cm.

Če smo sami in nimamo nikogar, da bi šel klicat nujno pomoč, moramo potem najprej sami ugotoviti lepo po vrsti, ali je otrok pri zavesti, ugotoviti moramo znake dihanja, vdihnemo 5 in nato masažo srca vsaj eno minuto. Po tem hitro stečemo k telefonu, nato pa nadaljujejo z oživljanjem.

<strong>RAZLIKA OŽIVLJANJA PRI DOJENČKU IN MALEM OTROKU</strong>

Edina razlika oživljanja malega otroka in dojenčka je ta, da

  • pri malem otroku vdihujemo samo na usta, nos pa pritisnemo s prsti ter da za masažo srca uporabimo našo dlan;
  • pri dojenčki pa vdihujemo na nos in usta, masažo pa izvajamo z dvema prstoma.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj