Prva pomoč – Padci

3631
Padec.
Padec.

Skelet je pri otrocih bolj elastičen, zaradi česar prihaja pri njih redkeje do zlomov kosti, vendar pa to pomeni, da je večja možnost hujših poškodb notranjih organov.

Pri otrocih je glava zaradi sorazmerno večje teže kot pri odraslem vodilni del telesa in zato je ob padcih pri otrocih več poškodb glave. Po vsakem udarcu v glavo je pomemben podatek, ali je otrok neposredno po dogodku zajokal in ali je bil ves čas buden. Tudi, če je bil le kratek čas brez zavesti (1–2 minuti) otroka odpeljite do zdravnika. Če pa je obdobje nezavesti daljše, kličite reševalce.

Kaj storiti pri poškodbi glave

Če je nastala buška, jo poskušajte hladiti, v kolikor otrok to pusti (brisača, zmočena pod mrzlo tekočo vodo in dobro ožeta, ali mrzle želatinaste blazinice). Če je na glavi rana, iz katere močno krvavi, običajno zadošča, da nanjo pritisnete s sterilno gazo ali čisto tkanino ter jo skušajte poviti s povojem. Če rane ni, otrok pa je neposredno po padcu buden, normalno živahen, bodite naslednjih 24 ur še pozorni na morebiten hujši glavobol, bruhanje, neobičajno zaspanost ter v primeru teh težav obiščite zdravnika.

Poškodbe telesa

Skelet je pri otrocih bolj elastičen, zaradi česar prihaja pri njih redkeje do zlomov kosti, vendar pa to pomeni, da je večja možnost hujših poškodb notranjih organov (ob udarcu v prsni koš lahko rebra ostanejo cela, pljuča pa so lahko poškodovana). Na zlom kosti udov pomislimo, ko otrok po padcu toži o hudih bolečinah v poškodovanem predelu, kadar tega uda ne uporablja, ali pa je ta del otekel, podplut ali celo deformiran. Ta del poskušajte imobilizirati z namenom, da zmanjšate bolečino. Imobilizira se vedno sklep nad in pod poškodbo. Prizadeti ud naj bo dvignjen. Otroka odpeljite do zdravnika.

Trebušni organi so pri otroku veliko bolj izpostavljeni poškodbam kot pri odraslih. Ob močnejšem udarcu v trebuh (brca, udarec ob oster rob mize, padec s kolesom), po katerem se pojavi huda bolečina v trebuhu ali otrok postaja bled, koža pa potna, hladna, je treba pomisliti, da bi šlo lahko tudi za notranjo krvavitev (poškodba vranice ali jeter). Otrok naj miruje, leži,  s pokrčenimi nogami, ne dajajte mu piti ali jesti ničesar, če je manjši, ga lahko sami čim prej pripeljete do zdravnika, če je večji (med vožnjo naj leži)  pokličite reševalce.

 

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav