Prva pomoč – Opekline

0
1756

Opekline in oparine so daleč najpogostejši vzrok odprtih ran poškodb pri otrocih, mlajših od 6 let. Vroča skodelica kave – sicer vsakodnevno razvajanje, je lahko tudi zelo nevarno za majhne otroke: vsebina ene vroče skodelice kave lahko opeče do 30 odstotkov kože malčka. In to zelo hitro, po le 30 sekundah je vpliv temperature 54 stopinj Celzija viden kot mehurji na koži.

Otroci se pogosto opečejo v domačem okolju. Najpogostejše so oparine (prevrnejo nase vrelo vodo, kavo, čaj, juho), manj je kontaktnih opeklin (primejo vroč likalnik, pokrov sveče, štedilnik, pečica, žar). Ker se otroci največkrat opečejo ali oparijo po obrazu, vratu in podlahti, je zdravljenje pogosto zelo dolgotrajen in boleč proces. Poleg tega pa ostanejo brazgotine, zaradi česar posebej deklice trpijo v poznejših letih. Kaj lahko naredimo, da do opeklin ne pride? Ne puščajmo otrok brez nadzora v bližini odprtega ognja, ne puščajmo vročih predmetov, posod z vrelimi tekočinami ob robovih štedilnikov, pultov, miz, da jih lahko otrok zvrne nase.

  1. Če do opekline pride, najprej poskrbimo za varnost sebe in otroka. Nato pa čim prej začnimo opečeni predel ohlajati pod tekočo hladno (10–15 stopinj Celzija) vodo.
  2. Če gre za predel opekline, ki je večji kot 10 otrokovih dlani (orientacijska ocena: površina otrokove dlani predstavlja približno 1 % otrokove telesne površine) naj to ne traja več kot 1–2 minuti, ker lahko otroka na tak način podhladimo.
  3. Če gre za manjše predele (npr. samo dlan), pa lahko to traja tudi dalj časa (10–30 minut). Po tem, ko smo obsežno oteklino prenehali hladiti, jo pokrijemo s čisto, suho tkanino (lahko rjuha; ni nujno, da je to sterilna gaza) ter počakamo reševalce ali odpeljemo otroka čim prej do zdravnika.
  4. Do zdravnika moramo odpeljati otroka, kadar gre za opekline, ki zajemajo več kot 10 % otrokove telesne površine, ali kadar globoke opekline (koža je rdeča ali bela, z mehurji, ki imajo debelo steno, so boleči) zajemajo 2 ali več odstotkov telesne površine ali kadar je zajet eden od spodaj navedenih delov telesa, ne glede na globino in površino opekline: obraz, oči, ušesa, stopala, roke, predeli nad sklepi in perinej, ali gre za opekline zaradi električnega toka, inhalacijske opekline ali opekline z dodatnimi poškodbami ali sumom na zastrupitev (npr. v požaru izpostavljenost plinom, ki nastajajo pri gorenju različnih snovi, ali ogljikovemu monoksidu).

Po ohladitvi je treba rano sterilno pokriti, saj se lahko opekline vnamejo.

Če se je otrok poparil, mu oblačila najprej, če se le da, zmočimo z mrzlo vodo ter nato odstranimo ali pa mu jih razrežimo s telesa (ne slačimo vročih oblačil preko glave ali drugih ne opečenih delov). Prav tako sami ne odstranjujmo delov oblačil, ki so se morda stopili in prilepili na opečeno kožo. Manj obsežne površinske opekline (pordela, suha koža) lahko hladimo sami doma z oblogami za opekline, ki se dobijo v lekarni. Po potrebi, če se okoli opekline pojavi dodatno vnetje (pordela koža, močnejša bolečina), naj to pogleda zdravnik. Ob bolečinah lahko otrok dobi analgetik paracetamol v obliki rektalnih svečk ali sirupa.

Nasveti za preventivo

–        Izogibajte se prtu na mizi: radovedni malčki, ki želijo vedeti, kaj je na mizi, bodo prt vlekli iz mize. Tako lahko obrne skodelico, lonček ali kakšno drugo posodo, vroča tekočina pa bo stekla tudi na otroka. Posode z vročimi tekočinami (skodelice, vrči, sklede, lonce z juho) dajte na takšno mesto, ki ga otrok ne more doseči.

–        Kabli električnih grelnikov vode in kavnih avtomatov ne smejo viseti dol.

–        Ne nosite posod z vročo tekočino, če vam otrok teka med nogami.

–        Voda za kopanje naj ima največ 37 stopinj Celzija. Otroke je treba med kopanjem nadzorovati, da si ne bo sam odprl vroče vode.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here