Prva pomoč – Opekline

0
3236

Opekline in oparine so daleč najpogostejši vzrok odprtih ran poškodb pri otrocih, mlajših od 6 let. Vroča skodelica kave – sicer vsakodnevno razvajanje, je lahko tudi zelo nevarno za majhne otroke: vsebina ene vroče skodelice kave lahko opeče do 30 odstotkov kože malčka. In to zelo hitro, po le 30 sekundah je vpliv temperature 54 stopinj Celzija viden kot mehurji na koži.

Otroci se pogosto opečejo v domačem okolju. Najpogostejše so oparine (prevrnejo nase vrelo vodo, kavo, čaj, juho), manj je kontaktnih opeklin (primejo vroč likalnik, pokrov sveče, štedilnik, pečica, žar). Kaj lahko naredimo, da do opeklin ne pride?

POZOR
Ne puščajmo otrok brez nadzora v bližini odprtega ognja, ne puščajmo vročih predmetov, posod z vrelimi tekočinami ob robovih štedilnikov, pultov, miz, da jih lahko otrok zvrne nase.

Kaj storimo, če se otrok opeče

Če do opekline pride, najprej poskrbimo za varnost sebe in otroka. Nato pa čim prej začnimo opečeni predel ohlajati pod tekočo hladno (10–15 stopinj Celzija) vodo. Če gre za predel opekline, ki je večji kot 10 otrokovih dlani (orientacijska ocena: površina otrokove dlani predstavlja približno 1 % otrokove telesne površine) naj to ne traja več kot 1–2 minuti, ker lahko otroka na tak način podhladimo. Če gre za manjše predele (npr. samo dlan), pa lahko to traja tudi dalj časa (10–30 minut). Po tem, ko smo obsežno oteklino prenehali hladiti, jo pokrijemo s čisto, suho tkanino (lahko rjuha; ni nujno, da je to sterilna gaza) ter počakamo reševalce ali odpeljemo otroka čim prej do zdravnika.

Kdaj k zdravniku

Do zdravnika moramo odpeljati otroka, kadar gre za opekline, ki zajemajo več kot 10 % otrokove telesne površine, ali kadar globoke opekline (koža je rdeča ali bela, z mehurji, ki imajo debelo steno, so boleči) zajemajo 2 ali več odstotkov telesne površine ali kadar je zajet eden od spodaj navedenih delov telesa, ne glede na globino in površino opekline: obraz, oči, ušesa, stopala, roke, predeli nad sklepi in presredek, ali gre za opekline zaradi električnega toka, inhalacijske opekline ali opekline z dodatnimi poškodbami ali sumom na zastrupitev (npr. v požaru izpostavljenost plinom, ki nastajajo pri gorenju različnih snovi, ali ogljikovemu monoksidu).

Otrok se je poparil

Če se je otrok poparil, mu oblačila najprej, če se le da, zmočimo z mrzlo vodo ter nato odstranimo ali pa mu jih razrežimo s telesa (ne slačimo vročih oblačil preko glave ali drugih ne opečenih delov). Prav tako sami ne odstranjujmo delov oblačil, ki so se morda stopili in prilepili na opečeno kožo. Manj obsežne površinske opekline (pordela, suha koža) lahko hladimo sami doma z oblogami za opekline, ki se dobijo v lekarni. Po potrebi, če se okoli opekline pojavi dodatno vnetje (pordela koža, močnejša bolečina), naj to pogleda zdravnik. Ob bolečinah lahko otrok dobi analgetik paracetamol v obliki rektalnih svečk ali sirupa.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj