Prva pomoč – Krvavitve

0
1487

Če otrok krvavi iz okončine, če se krvavitev ne ustavi kljub kompresijski obvezi, pritisnemo na arterijo, da ustavimo krvavitve.

Krvavitev je izguba krvi iz žil ali srca navzven (zunanja krvavitev) ali v telesne votline ali tkiva (notranja krvavitev). Glede na krvavečo žilo delimo krvavitve na arterijske, venske in kapilarne. Najnevarnejša je arterijska krvavitev, saj lahko otrok v kratkem času izgubi veliko krvi. Pri arterijski krvavitvi je kri svetlo rdeče barve, lahko brizga hkrati z utripanje srca. Pri venski krvavitvi je kri temnejše barve, ponavadi ne brizga, če je krvavitev obsežna, je lahko prav tako kot arterijska življenje ogrožujoča.

Znaki šoka

Pri veliki izgubi krvi nastopijo simptomi in znaki šoka. Otroka lahko sili na bruhanje, je žejen, megli se mu pred očmi, šumi mu v očesih, ima občutek, da bo omedlel. Otrok bo bled, koža bo hladna, znojna, lahko bo dihal hitro, pulz bo slabo tipen, zelo hiter.

Kako ukrepamo ob krvavitvi

Če je otrok udeležen v poškodbi in je prišlo do hude zunanje krvavitve, varno pristopimo k otroku, poskusimo zaustaviti krvavitev, nato pokličemo na pomoč.

Krvavitev poskušamo zaustaviti tako, da na rano pritisnemo s sterilno kompreso (če jo imamo) ali drugo čisto tkanino ( brisača, kuhinjska krpa).

Ob hujši krvavitvi naredimo kompresijsko obvezo – nad sterilno kompreso damo zvit povoj in močno povijemo. V kolikor se krvavitev ne ustavi in je kompresijska obveza hitro prepojena s krvjo, poskušamo krvavitev ustaviti s pritiskom na arterijo višje od mesta  poškodbe. S prsti ( blazinicami prstov) pritiskamo toliko časa, da vidimo, da se je krvavitev ustavila.  Zapomnimo si čas, ko smo začeli pritiskati na žilo.

V primeru najhujših poškodb, kot je amputacija uda, hude zmečkanine uda, naredimo prevezo uda. Prav tako si zapomnimo točen čas preveze uda.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here