Prva pomoč – Električna poškodba otroka

0
834
Vtičnica.
Vtičnica.

Ko bomo priskočili na pomoč pri električni poškodbi otroka, se zavedajmo da moramo ukrepati previdno in najprej poskrbeti za lastno varnosti, sicer tudi otr

Električna poškodba otroka
Električna poškodba otroka

Elektrika je tok elektronov. Relativno varen je stik z električnim tokom, ki ga komaj čutimo (od 0,2 do 0,4 mA) oz. ko se lahko še sami umaknemo od vira električnega toka (otroci od 3 do 5 mA). Poškodbe z električnim tokom pri otrocih se pogosto zgodijo doma. Najpogosteje pride do manjših poškodb, predvsem do povrhnjih opeklin kože. Hujše poškodbe so pogostejše ob daljšem stiku z izmeničnim električnim tokom ali ob višji napetosti, kot je npr. udar strele. Poškodbe so lahko površinske, pogosto pa so prizadete tudi globlje strukture – tkiva, žile, živci, mišice, notranji organi, kosti. Ob udaru strele lahko smrt nastopi takoj, saj lahko pride do dihalne in srčne odpovedi. Pogosto so prisotne tudi pridružene poškodbe, npr. ob padcih poškodbe hrbtenice.

Prvi ukrep je izklop električnega toka. Ob tem poskrbimo za lastno varnost. Otroka varno odstranimo od vira električnega toka in ga prenesemo na suho podlago. Nato preverimo odzivnost. Če otrok ni odziven in ne diha, izvajamo temeljne postopke oživljanja. Če je otrok normalno odziven, ga moramo opazovati, najpogosteje v bolnišnici, kjer se bodo po pregledu otroka in po oskrbi opeklin in morebitnih drugih poškodb odločili, če bo potrebno nadaljnje opazovanje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here