Prva ločitev otroka od staršev

0
727
Prvič v varstvo.
Prvič v varstvo.

Za mnoge starše je težko, ko se morajo prvič za nekaj časa ločiti od svojega otroka. Dejstvo je, da prve ločitve od otroka večina ne prepozna kot take. Toda v resnici se le-te začnejo zgodaj, in sicer že tedaj, ko se otrok začne plaziti.

Prvič se premika stran od zaščite odraslih, sam raziskuje okolico, jo odkriva in si pridobiva nove izkušnje. Starši mu morate to dovoliti, ga pustiti proč in mu zaupati.

Kljub temu pa je še vedno majhen in še vedno bo potreboval zaščito in pomoč, pa čeprav v ozadju. Seveda se tudi za otroka ni lahko ločiti od svojih staršev. Pride lahko do anksioznosti ločitve. To je odvisno od starosti, osebnosti, poznavanje okolja in obnašanja staršev. Na splošno je anksioznost ločitve najbolj izrazita pri otrocih, starih od dveh do treh let.

Do prvega alarma lahko pride, ko otroka prvič pustite z varuško, potem pa se morate predčasno vrniti domov. Predstavljajte si, da ste kar naenkrat v oddaljeni državi, vsi, ki jih poznate, izginejo. Namesto tega imate pred seboj povsem neznano osebo. Sedaj pa se postavite v otrokovo kožo: kar naenkrat je pred njimi tuja oseba namesto staršev. Takšna situacija že za odrasle ni prijetna, kaj šele za otroke. Najboljše je, če osebo, ki jih bo pazila, že poznajo in ji zaupajo. Poleg tega se odsotnost staršev postopoma povečuje.

Otroku je potrebno le razložiti, da ga ne zapuščate, ampak pridete ponj. Na tak način delujejo vrtci. V tako imenovanem obdobju prilagajanja se otrok počasi prilagaja na novo okolje. Čas prilagajanja je odvisen od starosti otroka. Otrok naj se počasi, korak za korakom seznanja z novim okoljem. Pomaga tudi, če ima okoli sebe znane predmete.

Vir: Babyratgeber

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here