Prsi po dojenju

0
3690
Dojenje
Dojenje

Večina žensk je zelo navdušenih nad takšnimi prsmi, kot jih imajo med nosečnostjo. Toda pogosto po odstavitvi sledi razočaranje: prsi so majhne, ​​povešene ali celo asimetrične. Kaj storiti?

  • Dojenčki spremenijo marsikaj – tudi prsi

Le malo žensk ima takšno srečo, da so njihove prsi po dojenju zopet takšne velikosti, čvrstosti in oblike, kot pred nosečnostjo. Povsem normalno je, da so prsi potem drugačne.

  • Dojenje ni krivodojenje_roka

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da dojenje vodi do povešenih prsi, to ne drži. Prsi spremeni že nosečnost. Že v tem času se namreč telo pripravlja na kasnejše dojenje: rastejo mlečne žleze, velikost prsi se poveča, koža se razteza. Po odstavitvi obstaja povsem biološki razlog, da večje prsi niso več potrebne, zato se postopoma zmanjšajo. Ta proces poteka v telesu vsake noseče ženske (bolj ali manj izrazito) in je neodvisen od dojenja. Brez dojenja se ta proces začne že po porodu. Kakšne bodo prsi v primerjavi s tistimi pred nosečnostjo in kakšne oblike, velikosti in čvrstosti, je odvisno od več dejavnikov: na primer od tega, koliko so se povečale prsi med nosečnostjo in dojenjem ter kakšna je njihova naravna tekstura in elastičnost vezivnega tkiva. Poleg tega je to odvisno tudi od prehrane, starosti, če kadite ali uživate alkohol. Prav tako igra pomembno vlogo število nosečnosti in indeks telesne mase.

  • Ali lahko preprečimo povešene prsi?

Med nosečnostjo jih lahko preprečimo z zdravim prehranjevanjem in dobrim nedrčkom. V času po porodu izvajajte vaje za prsi ter se poslužujte hladne ali izmenične prhe za spodbuditev krvnega obtoka. Tudi masaža in šport učvrstita tkivo dojk. Ti namigi lahko izboljšajo stanje, ne pričakujte pa čudežev. Ker je tkivo dojke večinoma iz žleznega in maščobnega tkiva in pod hormonskim vplivom, imajo fizična dejavnost, prehrana in telesna vadba omejen uspeh.

Vir: Urbia

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here