Problem sladkorja – lizike, bonboni, čokolada

0
1497
Sladkarije
Sladkarije

Vpliv prekomerne uporabe sladkorja se kaže v ustni votlini, ker povzroča pri otrocih karies, problem sladkorja se čuti tudi v prebavnem traktu ...

Sladkor je …

»Sladkor je živilo, ki se uporablja kot dodatek za »izboljševanje« okusa oz. slajenje. Je preprosti ogljikov hidrat, ki ga potrebujemo kot vir za energijo. V naravi se nahaja v velikem številu živil, predvsem v sadju, največ pa ga je v sladkorni pesi in sladkornem trsu, iz katerega se tudi pridobiva,« razlaga Katja Arnšek, dipl. san. inž. iz Vrtca Anice Černejeve, Celje.

 

Na kaj vse vpliva preveč sladkorja?

Problem sladkorja pri otrosih
Problem sladkorja pri otrosih

»Če pa se v prehrani prekomerno uporablja, lahko vpliva na celoten organizem. Sam vpliv prekomerne uporabe sladkorja se kaže že v ustni votlini, ker povzroča predvsem pri otrocih karies. Njegov negativni vpliv se čuti tudi v prebavnem traktu. Kot je vsem znano, preveč sladkorja povzroča debelost pri otrocih, kar se že kaže v današnji populaciji, kjer že ogromno otrok presega primerno telesno težo. In ravno zaradi tega lahko prekomerno uživanje sladkorja pripomore k nastanku različnih obolenj, ki so posledica prekomerne telesne teže, kot so npr. sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak, ki pogojuje druga obolenja, ter razne črevesne motnje (driska, zaprtost …), odvisno od organizma. Prav tako prekomerno uživanje sladkorja vpliva na naše okušanje, ki se sčasoma “razvadi” in nam je hrana vedno premalo sladka in nenazadnje se nam povečuje želja po sladkih rečeh. Zaradi vseh teh zgoraj naštetih vplivov na organizem se moramo zavedati, da je v prehrani treba omejiti uporabo sladkorja, predvsem pri mlajši populaciji. Tega se v našem vrtcu še posebej zavedamo in otrokom namesto sladkih pregreh ob rojstnih dnevih in posebnih priložnostih ponudimo suho sadje, ki vsebuje sladkor v naravni obliki, s katerim se lahko otroci ravno tako posladkajo. Ob tem pa zaužijejo še druge koristne snovi, ki se nahajajo v sadju,« priporoča Katja Arnšek.

Ena od sladkih razvad ali pa slabih lastnosti staršev je »flaška« ponoči: nekateri otroci se tudi po enem letu še vedno ponoči prebujajo, staršem pa se ne da pripravljati mleka in raje otroku dajo sladek čaj, sok.

Nadomestki sladkorja

»Zelo zdrav nadomestek je med. Tam, kjer ga lahko nadomestimo in če otrok nima alergičnih reakcij. Drugače pa se priporoča tudi sadje. Izrecno odsvetujem uživanje umetnih sladil (saharin, aspartam …), ki so za človeški organizem neprimerni, pri otrocih in mladostnikih pa dokazano povzročajo hiperaktivnost,« svetuje Mojca Zupan Štante, univ. dipl. inž. živ. tehn., organizatorka prehrane in ZHR v Vrtcu Mladi rod iz Ljubljane.

Otrok pride prehitro v stik s sladkorjem

Ana Bratuž Mitrović, univ. dipl. soc. pedagoginja je mnenja, da otroci še prehitro pridejo v stik s sladkorjem, v današnjem času se je temu težko popolnoma izogniti. Vendar imamo starši velik vpliv na to, koliko sladkega otrok poje.

Otroci in sladkor
Otroci in sladkor

Nobene potrebe ni, da se majhnim otrokom daje sladkarije v večjih količinah. Nekaj že, vendar je zelo nevarno, da se hitro navadijo na okus sladkega in potem ne želijo več drugega jesti. Še posebno je treba biti pozoren na sladke in goste sokove, da se jih ne konzumira po steklenički. Poleg tega pa je zelo pomembno, da se pred spanjem dobro umije zobe. Pri njenem šestnajstmesečnem sinu se je omejevanje sladkorja pokazalo za dobro potezo, saj čokolade sploh ne mara (če mu jo kdo ponudi, jo sicer vzame, vendar je ne želi jesti). Veliko rajši ima sadje, morda kako bobi palčko, res redko pa tudi dobi piškot. Seveda je to na obiskih zelo težko preprečiti, saj so na mizi obvezno piškoti, bonboni ali še kaj podobnega. Takrat otroku ni dobro prepovedati, vendar pa vseeno omejiti število. Tako tudi ni težav s tem, da česa ne bi jedel. Obstajajo pa primeri otrok, ki ne jejo nič drugega kot pa sladkarije (čokolino, piškoti, pa tudi slane stvari), ker jim pač to starši dajo, ko drugega ne želijo (si mislijo, bo pa vsaj nekaj pojedel) in to je narobe.

Kaj storiti, če …

sinček Tinček hoče v trgovini kupiti tri lizike, ker jih ima najraje, starše izsiljuje z jokom …

Janja Frelih Gorjanc,  univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center, predlaga: »Sama se moram kot mama, psihologinja in terapevtka najprej soočiti z lastnim sramom, da se moj otrok v trgovini »dere« in je videti, da mu nisem kos. Če se s tem ne soočim, hitro problem rešim tako, da popustim in otroka »spucam«, kakšen da je in kako se obnaša, ko pridem iz trgovine. Če se s tem ne soočim, bo otrok svoje početje nadaljeval vsakič, ko greva v trgovino, saj je to učinkovita metoda, da pride do tega, kar si želi, čeprav mora potem poslušati moje nerganje. Sama se k svojemu otroku sredi trgovine sklonim, ga pogledam v oči in mu povem, da mu verjamem, da bi res rad te tri lizike, a mu jih ne bom dovolila kupiti, saj sem njegova mama in mi ni vseeno, če poje preveč nezdravih stvari. Navadno otrok vpraša, zakaj so sladkarije nezdrave in pomembno je, da mu te informacije tudi damo. Otroku povem tudi, da mi je žal, da je žalosten in jezen, ker lizik ne bo dobil, in mu dam čas, da svojo željo odžaluje in ga potolažim. Ker treh lizik torej ne bo dobil, se lahko dogovoriva, da dobi eno in jo prihrani za npr. po kosilu, za jutri po zajtrku (če je danes že pojedel maksimalno količino sladkorja) itd. Lahko tudi izbere drugo, bolj zdravo »sladkarijo«, npr. suhe brusnice, rozine, banano z medom, sadni jogurt ali skuto, torej nekaj, kar otroku predstavlja užitek. Kakšno otroštvo bi bilo namreč otroštvo brez bonbonov?«

Mnenje mlade mamice

Alenka: »Sladkarije imamo radi vsi – mamice, očki, najraje pa jih imajo seveda naši otroci. Jaz osebno nisem dopuščala sladkarij svojemu Aljažu do prvega leta. Potem pa se je postopoma začelo: najprej je bila na neki rojstnodnevni zabavi aktualna lizika. OK, sem si rekla, pa naj bo. Potem so obiski prinašali razne čokoladice in tako smo začeli jesti še čokolade. Nato je odšel pri treh letih v vrtec in smo ga začeli nagrajevati z bonboni. Govorili smo mu, da naj bo priden, in ko pride mami ponj, bo prinesla bonbone. In to je največja napaka, ker je začel izsiljevati. S tistim pogledom, ko ne moreš reči ne, mi je rekel, da mu naj dam enega bonbončka. Ampak se ni končalo pri enem bonbončku, saj je hotel še in še. Sladkarije pa zelo znižajo odpornost ter oslabijo imunski sistem, s čimer smo mi zaradi velike količine imeli probleme. Problem lahko postane tudi prebava, saj je otrok lahko zaprt in ima težave pri odvajanju blata. Tudi s tem smo se spopadli. Potem pa še težave z zobki, saj se pojavi karies. Skratka, mi smo sladkarije zmanjšali in povečali količino sadja, ki pa ga ima naš mali korenjak zelo rad.«

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Ana Bratuž Mitrović

univ. dipl. soc. pedagoginja

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Katja Arnšek

http://www.vrtec-ac.si/

dipl. san. inž. iz Vrtca Anice Černejeve, Celje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here