Privajanje na kahlico

542
Privajanje na kahlico

Večina otrok je pripravljenih za uvajanje na kahlico pri starosti 2 let ali 2,5 let. Telesno je sicer otrok na pripravljen že takrat, ko suvereno in samostojno sedi.

Neodvisno od otrokovih sovrstnikov ocenite, kdaj je vaš otrok čustveno zrel za privajanje na kahlico. Nekateri so pri 18. mesecih, večina je pripravljenih pri starosti 2 let ali 2,5 let. Telesno je otrok na kahlico pripravljen že takrat, ko suvereno in samostojno sedi.

Popolnoma se posvetite otrokovemu privajanju na odvajanje, potrebovali boste okoli 10 dni. Otrok vam bo pokazal, da ima polno pleničko, ki ga moti. Prvi znaki pripravljenosti s strani otroka so tudi kazanje na kahlico ali stranišče, slačenje pleničke, ostane suh 3 ure ali več, zna sam sleči ali obleči hlače, posnema ostale, ko gredo na stranišče ali je sposoben slediti navodilom. Najprej ga začnite učiti opravljanja velike potrebe. Črevo se pri dvoletniku prazni ob približno istih urah. Ko počepne in se začne napenjati, ga odpeljite na kahlico.

Izberite kahlico, ki bo enostavna (enobarvna, brez vpadljivih motivov), da se je otrok ne bo bal (zato ga že prej seznanite z njo) in bo otroku privlačna. Pustite ga, da opazuje vas ali starejše bratce in sestrice, kako gredo na stranišče, pokažite mu uporabo straniščnega papirja, splakovanje vode, umivanje rok. Otroka oblecite v oblačila, ki jih lahko sam na hitro in zlahka sleče. Prednost imajo toplejši meseci, ker so takrat manj oblečeni. Za začetek naj hlačke uporablja le nekaj ur na dan. Z odvajanjem pleničk ponoči pričnite, ko vidite, da je plenička več zaporednih juter suha.

3 koraki, ki jih lahko poskusite, če otrok nikakor ne pokaže želje po kahlici:

  1. Najprej poskusite doseči, da otrok sprejme kahlico. Majhnega otroka posedite nanjo in opazujte reakcijo. Na tej točki vztrajajte, dokler na kahlici ne sedi brez odklanjanja. Večjega otroka pa k sedenju na kahlico povabite. Za to si lahko ustvarite dnevno rutino in čas, kdaj boste to počeli.
  2. Ko je otrok že sprejel kahlico, naj nekaj časa vsak dan ob istem času preživi na njej. Vmes se lahko z otrokom pogovarjate, da ga zamotite. Starejšega otroka lahko spodbudite k izločanju. Če se zgodi, da je kahlica polna, otroka pohvalite. V nasprotnem primeru otroka samo odstavite in nadaljujete z normalno dnevno rutino.
  3. Vztrajajte. V začetku naj bo cilj samo navajanje na kahlico. Kasneje pa lahko kmalu pričakujete že prva odvajanja.

Bodite potrpežljivi, da se otrok privadi počasi in ga ne silite. Z otrokom se lahko igrate igrico skrivanja kahlice, mu poveste kakšno zgodbico ali uganko. Če si želi med opravljanjem potrebe vaše bližine, se usedite poleg, sicer se umaknite. Poskrbite, da se otroku ne bo kdo posmehoval ali dajal neprimernih pripomb, kadar mu uide. Če mu uspe, ga pohvalite. Povejte mu, da mu lahko kadarkoli pomagate, ko bo moral na stranišče.

Poskrbite za higieno

Otrok naj se zaveda, da je treba po veliki potrebi obrisati ritko:

  • Pri deklici pazite, da je boste naučili pravilne smeri brisanja od spredaj nazaj, da ne boste vnesli bakterij z zadnjične odprtine v nožnico. Nazadnje naj umije zadnjično odprtino od presredka proti trtici.
  • Dečke učite, da najprej umije nadsramje, nato zgornji del stegen, dimlje, penis in moda. Redno je potrebno tudi vlečenje kožice nazaj, da se odstrani umazanija in prepreči fimoza.

Če vaš otrok kahlice sploh ne mara …

Lahko poskusite z nastavkom za stranišče, ki ima udoben in prilagojen sedež velikosti otroka. Nastavek ima na spodnjem delu nedrseče noge za stabilno pritrditev na školjko, ob straneh ima lahko ročaje za boljšo stabilnost otroka. Nekaterim kompletom je priložena tudi stopnička, da otrok lažje spleza na stranišče, sicer lahko priskočite na pomoč s pručko.

mag. Urška Ajdišek

http://www.psihoterapija-konsulta.si/

psihoterapevtka jungovske smeri, psihoterapija Konsulta

Tina Hrabar

https://www.razvojotroka.si/

dipl. vzg. predšolskih otrok, portal Razvoj otroka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav