Pristavljanje dojenčka

473
Pravilno pristavljanje

Ko mati prične pristavljati otroka na prsi, je zelo pomembno, da udobno sedi ali leži. Otrokovo telo mora biti dobro podprto.

Mati in otrok sta aktivna partnerja pri dojenju. V prvih tednih se dojenja se mati in otrok spoznavata in učita. Kako dojenje steče ni odvisno le od materinega znanja in priprave na dojenje, pomemben dejavnik so tudi navade in vedenje otroka, njegov temperament in tudi posebne potrebe. Tako torej mati in otrok vplivata na razvoj procesa dojenja. Za nekatere otroke in matere je pravilno pristavljanje lahko, za druge predstavlja izziv.

Refleksi, ki so potrebni za dojenje so; iskalni refleks – ko se bradavica dotakne otrokovih ustnic ali ko zavoha mleko, otrok pomakne glavo v vznak in proti dražljaju, široko odpre usta, potisne jeziček navzdol in naprej ter poišče prsi. Ko je dovolj blizu dojki in so njegova usta zadosti odprta, lahko potegne bradavico globoko v svoja usta, da se bradavica dotakne mehkega neba. To stimulira sesalni refleks. Mišice nato pričnejo premikati jezik od spredaj navzad, tako da iztiska mleko iz mlečnih vodov pod kolobarjem v otrokova usta. Pri pravilno pristavljenem otroku nastane v ustih podtlak. Požiralni refleks omogoča požiranje mleka, ki je zapolnil zadnji del ustne votline.

Pravilno pristavljaje dojenčka 

Ko mati prične pristavljati otroka na prsi, je zelo pomembno, da udobno sedi ali leži. Otrokovo telo mora biti dobro podprto. Materino in otrokovo telo se tesno dotikata. Otrokova usta morajo biti v višini bradavice, mati podpre dojko tako, kot bi otroku ponudila »sendvič«, počaka, da otrok široko odre usta. Ko se otrok prisesa naj mati malo popusti pritisk, da ima otrok dovolj prostora za dihanje. Nos in brada naj se dotikata dojke. Dobro pristavljen otrok ima široko odprta usta, ustnici sta obrnjeni navzven. Ko odmaknemo spodnjo ustnico, lahko vidimo otrokov jeziček. Brada se dotika dojke in več kolobarja je vidnega nad otrokovimi usti.

Pristavljanje dojenčka

Neprijetni izzivi pri dojenju

Dojenje ne boli, kar pa ne pomeni, da bradavice niso občutljive. Če dojenje boli, je potrebno preveriti, kako je otrok pristavljen, kajti večina vseh izzivov izvira iz nepravilnega pristavljanja in položajev. Če dojenje boli, ga naj mati prekine in ponovno dobro pristavi. Novorojenček, ki ni dobro pristavljen, sesa bradavico, kar mamo boli, hkrati pa rani bradavice, ker sesa neučinkovito, ne dobi mleka in ne prazni dojke, pride do zastoja mleka in posledično do premalo mleka. Zato je zelo pomembno, da opazujemo dojenje in smo pozorni, da je otrok pravilno pristavljen in da sesa ter požira mleko. Sicer pa se svetuje, da mamica preizkusi različne položaje pri dojenju.

Drugi dan po porodu postanejo dojke polne in nabrekle. To stanje po nekaj dnevih mine. Ko nastaja mleko, doteka v dojko dodatna kri in limfa. Dojka je zato topla, polna in težka, kar je normalno. Pogosto dojenje bo odpravilo polnost dojke. Če pa postanejo dojke težke, boleče in napete, gre za zastajanje mleka. Pomagate si tako, da pred dojenjem na dojki položite tople obkladke, da jih zmehčate in spodbudite refleks iztekanja (izcejanja) mleka; dobro de tudi topel tuš, ki bo prav tako spodbudil iztekanje mleka; med dojenjem dojko nežno masirajte. S konico prstov s krožnimi gibi premasirajte celotno dojko. Nato masirajte v smeri proti bradavici. Po dojenju zmanjšajte nabreklost dojk s hladnimi obkladki. Lahko uporabite vrečko ledu, zavito v mehko brisačo.

Kako si pomagate pri prvih znakih mastitisa

Mastitis največkrat prizadene matere, ki imajo razpokane in ranjene prsne bradavice ali so izpostavljene stresu. Znaki mastitisa so: nenaden pojav visoke vročine, vroče in pordelo področje na dojki, rdeče proge na dojki, boleča in otekla dojka, zatrdlina dojke v obliki klina, mrzlica, podobna kot se pojavi pri gripi, izjemna utrujenost. Pri mastitisu si pomagamo tako, da se pred dojenjem prizadeto dojko ogreje s toplimi obkladki, nežno masirati prizadeto področje, z dojenjem se nadaljuje na obeh dojkah (tudi na prizadeti), s pogostimi podoji se redno prazni prizadeto dojko, če dojenček prizadete dojke ne izprazni povsem, si je mleko po dojenju potrebno izčrpati. Po dojenju je prva dva dni priporočljivo prizadeto mesto 10-15 min hladiti s hladnimi obkladki. Počitek je zelo zdravilen, v postelji kolikor je le mogoče in pijte veliko tekočine. Mastitis je potrebno zdraviti z antibiotiki, ki ga je potrebno jemati predpisani čas. Nezadostno zdravljen mastitis se lahko ponovi. Dojenja se ne prekinja.

Albina Linasi

https://www.zd-sg.si/patronazno-babiska-sluzba-slovenj-gradec/

diplomirana babica, patronažna medicinska sestra, Patronažna služba ZD Slovenj Gradec

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav