Prirojeni izpah kolka

0
1447
Izpah kolkov
Izpah kolkov

Izpah kolka je lahko posledica poroda ali pa pregleda. Prvič bodo dojenčku kolke pregledali takoj po rojstvu, nato pa pri starosti 6 do 8 tednov.

Pri nekaterih majhnih otrocih je ponvica, ki drži okroglo glavico stegnenice, preplitka, zato lahko glavica zdrsne iz pravilnega položaja. Izpahne se lahko med pregledom, redkeje pa zunaj tudi ostane. Slednje je relativno redka prirojena motnja, znana kot prirojeni izpah kolka. Deklice so veliko bolj prizadete zaradi displazije kolkov kot dečki. Do 4 % vseh otrok trpi zaradi lahko te napačne spremembe skeleta. Več kot tretjina otrok, ki se rodi z displazijo kolkov, ima to napako na obeh kolčnih sklepih.

Do zdaj še niso našli točnega vzroka za prirojeni izpah kolkov. Namesto tega bi bilo treba opozoriti, da obstaja nekaj tveganih točk, ki vodijo do tega nezaželenega razvoja. Večje tveganje je, če je v družinski anamnezi displazija kolka že bila prisotna. Še ena situacija, ki lahko vplivajo na to, je položaj otroka v maternici. Prav tako je tveganje večje pri večplodni nosečnosti. Tudi druge bolezni ali celo deformacije so odgovorne za displazije kolka.

Velik pomen imata zgodnja diagnoza in zdravljenje. Le tako se otrok lahko nauči hoditi pravilno. Brez zdravljenja bo otrok verjetno shodil pozneje, na prizadeto nogo bo verjetno šepal, med hojo pa se bo pozibaval. Prizadeta noga bo na videz lahko krajša, obseg gibanja v kolku na tej strani pa omejen.

Kolke bodo novorojenčku pregledali ob rojstvu in po 6-8 tednih

Če se bo pojavil problem, bodo otroka napotili na ultrazvočni pregled kolka ter k ortopedu. Zdravljenje je odvisno od resnosti stanja. V nekaterih primerih bo zadostovalo spremljanje, saj se bo stanje samo popravilo, ko se bo kolčna ponvica razvila. Drugi otroci bodo potrebovali opornico (izpah tipa II b), ki ohranja položaj kolkov navzven in jim omogoča, da se pravilno razvijejo v nekaj mesecih. Včasih je potrebno obdobje vlečenja nogice, ki mu sledi namestitev opornice, občasno je potrebna tudi operacija.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here