Pripravite telo na porod

Velik dan prihaja tako ali drugače, pa če ste se nanj pripravljali, ali ne. Ima pa priprava na porod prednost: notranji odnos do poroda lahko pozitivno vpliva na potek poroda. Če ste nanj pripravljeni, vam bo to nudilo več varnosti in zaupanja. Nekateri ukrepi lahko celo predčasno zmehčajo tkiva ali nekoliko skrajšajo porod.

Šola za starše – Del predavanj v materinski šoli je običajno namenjen tudi porodu. Teh predavanj naj se udeleži tudi bodoči očka, da bo pripravljen na porod. Če veste, kaj lahko pričakujete, se lahko strahovi razgradijo, vi pa boste bolj samozavestni. Na porod se pripravite skozi dihalne in sprostitvene vaje ter vaje za telo. Posebni tečaji, kot je nosečniška joga, še bolj ciljno olajšajo porod.

Preprečevanje poškodb z redno masažo presredka – Vsakdanja masaža presredka z oljem povečuje njegovo elastičnost, spodbuja cirkulacijo krvi in lahko prepreči njegove poškodbe pri porodu. Z masažo lahko začnete kadarkoli med nosečnostjo, vsekakor pa 6 tednov pred porodom.

Dodatna priprava presredka: parna sedeča kopel – Isti cilj kot masaža presredka masažo ima sedeča kopel. To kopel izvajajte od začetka 38. tedna nosečnosti. V posodo dajte seneni drobir in ga prelijte s prekuhano vodo. Ko se nekoliko ohladi, posodo postavite v straniščno školjko. Nato se usedite na straniščno školjko in se poslužujte parne kopeli. Ker je po kopeli presredek mehak in voljan, si ga po kopeli zmasirajte. Pred rokom poroda ta postopek izvajajte enkrat tedensko, po predvidenem roku poroda pa tako pogosto, kot želite. Pri ženskah s krčnimi žilami na področju genitalij parne sedeče kopeli niso primerne.

Čaj iz malinovih listov – Pogosto se priporoča, da spijete tri skodelice dnevno od konca 34. tedna nosečnosti. Nekatere babice priporočajo, da v 37. tednu vsak dan popijete skodelico, v 38. tednu imate pavzo, v 39. tednu pa spijete štiri skodelice vsak dan. Po drugem premoru ter po roku poroda lahko spet spijete celotno dozo porazdeljeno čez dan.  S čajem iz malinovih listov lahko vaše telo nežno in naravno pripravite na prihajajoč porod. Čaj mehča maternični vrat, pospešuje cirkulacijo krvi, spodbuja gibanje črevesja ter je bogat z vitaminom C, kalcijem in železom. Priporočljiv je tudi v poporodnem obdobju, saj ima učinek razstrupljanja. Če vam njegov okus ni všeč, dodajte limono ali med.

Laneno seme – Ena žlica zdrobljenega lanenega semena vsak dan od 34. tedna dalje ima stimulativni učinek na delovanje črevesja in zagotavlja povečano produkcijo sluzi v nožnici. Za boljši okus lahko zdrobljena lanena semena dodate žitaricam ali jogurtu.

Akupunktura – Številne študije so pokazale pozitivne učinke akupunkture. V nosečnosti in zunaj nje lahko akupunktura pomaga pri veliko stvareh, na primer proti zadrževanju vode ali bolečinam v hrbtu. Akupunktura se izvaja od 36. tedna nosečnosti.

Homeopatija – Nekatere nosečnice se poslužujejo tudi homeopatskih globul. O tem se posvetujte z babico, ki ima homeopatsko znanje.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj