Priprava stekleničk prilagojenega mleka

0
2114
Hranjenje po steklenički
Hranjenje po steklenički

Dokler je dojenček zelo majhen, ne smete biti nepozorni pri pripravljanju stekleničk z mlekom. Čeprav se ne obremenjujete s higieno doma, je potrebna pedantnost pri umivanju in sterilizaciji stekleničk za hranjenje. Bakterije so povsod. Imamo jih na obleki in na rokah. Vdihavamo, jemo in izločamo jih. Večina je neškodljivih. Zelo redke bodo povzročile bolezni, razen če jih naše telo dobi tako veliko, da uničijo odpornost telesa. Toda novorojenček, še zlasti če še ni dojen, še ni odporen na običajne bakterije. Potrebuje čas, da zgradi imunski sistem.V čistem domu obvladuje tistih nekaj bakterij, ki jih dobi z rokami in igračkami. Toda pri hranjenju je drugače. mleko, zlasti mleko na sobni temperaturi, je idealno gojišče za bakterije. Dojenček verjetno pobere nekaj bakterij s svojih prstkov in nima težav z njimi, vendar jih bo dobil veliko, morda celo ogromno iz stekleničke, ki je stala v topli sobi. Da bi imelo prilagojeno mleko čim manj bakterij:

–        preverite rok trajanja na embalaži mleka, preden ga kupite in še enkrat, ko boste embalažo odprli,

–        se izogibajte udrtih ali poškodovanih pločevink,

–        imejte vrečke z mlekom v prahu zaprte, pločevinke odprte, kartonske škatle s tekočino pa zaprte v hladilniku,

–        si vedno umijte roke, preden pripravite mleko ali se dotaknete opreme za pripravo mleka, posebej po uporabi stranišča ali božanju domačih živali ali pripravi hrane za domače živali. Če uporabljate tekoče prilagojeno mleko, uporabljajte poseben odpirač za pločevinke in pločevinko sterilizirajte z vrelo vodo, preden jo odprete,

–        v vroči vodi in z detergentom (ali v pomivalnem stroju) umijte in nato sterilizirajte vse, kar potrebujete za merjenje, mešanje ali shranjevanje mleka. Tako merilne žličke kot sklede za mešanje mleka, stekleničke, cuclje in pokrovčke za stekleničke. Če boste dali steriliziran pokrovček čez steriliziran cucelj polne stekleničke, bo cucelj, potem, ko boste pokrovček odstranili in nahranili dojenčka, še vedno steriliziran.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here