Priprava otroka na obisk pri zdravniku

0
684
zdravnik

K zdravniku pojdite tako samoumevno kot v pekarno ali k mesarju: odpovejte se posebnemu umivanju in preoblačenju. Razlage, kako se »ne bo popolnoma nič zgodilo« ali »bo samo pičil«, povzročijo, da postane otrok nezaupljiv. Razložite mu, da mu bo zdravnik pomagal, da ga mora potipati, pregledati, poslušati s stetoskopom, stehtati, zmeriti in posvetiti v ušesa. Za obisk pri zdravniku je otroka najbolje pripraviti že doma – skoraj vsi otroci se strastno radi igrajo »zdravnike«.

Da bo obisk pri zdravniku potekal brez težav:

  • Za obisk pri zdravniku izberite tak termin, da bo čakanje čim krajše. Doma si napišite vprašanja, ki jih želite zastaviti zdravniku – sicer jih zaradi razburjenosti pogosto pozabite.
  • Vzemite resno vse preventivne preglede, ker bo takrat vaš otrok samo pregledan in mu ne bo treba k zdravniku zaradi bolečin ali bolezni. Obiske pri zdravniku naredite tako znosnejše.
  • Ne tolažite otroka med preiskovanjem. Veliko pomembnejša je tolažba po njem.zdravnik
  • Ko je otrok dovolj star, da se pogovarja z zdravnikom, mu pustite, da sam odgovarja na vprašanja, ki mu jih zastavlja zdravnik. tako se lahko med otrokom in zdravnikom razvije pogovor, ki poglobi zaupanje in zmanjša strah.
  • Če se otrok lahko sam sleče, mu pomagajte samo, kadar je to nujno potrebno. Zdravnik bo z opazovanjem otroka pri tem opravilu izvedel veliko več o spretnosti in razvojni stopnji vašega otroka.
  • Ne obljubljajte otroku nagrade za lepo vedenje. Če potem tečejo solze, te še povečajo strah in škoda zaradi izgubljene nagrade je še večja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here