Prehrana dojenčkaDojenjePriporočen postopek uvajanja goste hrane

Priporočen postopek uvajanja goste hrane

Dojenje je naraven in najbolj primeren način prehranjevanja v prvih šestih mesecih življenja. Z njim otrok prejme vse, kar potrebuje za rast in razvoj. Po šestem mesecu starosti pa energijska in hranilna vrednost materinega mleka oziroma nadomestka zanj ne zadostujeta več za naraščajoče prehranske potrebe otroka, zato mora že dobiti nekaj goste hrane. Z uvajanjem lahko starši pričnejo takoj po dopolnjenem četrtem mesecu (vendar ne prej), a ne kasneje kot v šestem mesecu starosti otroka.

Starši smo ključnega pomena pri oblikovanju otrokovega odnosa do hrane

Vloga staršev pri oblikovanju otrokovega odnosa do hrane je ključnega pomena. V prvem letu otrok razvije prve okuse in odnos do hrane. Zato naj bodo starši pozorni na odziv otroka pri uvajanju goste hrane. Otroku je potrebno pustiti možnost izbire in ne smemo ga siliti niti s količino niti z vrsto živila oz. jedi.

Priporočen postopek uvajanja goste hrane

Uvajanje vsakršnih novih živil mora biti postopno. Vsako novo živilo (v primerni obliki – ukašeno, koščki), sprva otroku ponudimo samostojno, samo enkrat na dan in v majhni količini 1-2 žlički vendar ne takrat, ko je otrok lačen. Nova živila uvajamo z razmikom enega tedna, da se otrok navadi na nov okus in da ob morebitni preobčutljivostni reakciji lažje ugotovimo katero živilo jo je povzročilo. Preobčutljivostna reakcija pa se kaže na več načinov (izpuščaj, driska, bruhanje …). Tako kot postopno uvajanje živil, moramo postopno uvajati tudi obroke. Najprej uvedemo gosto hrano za kosilo, nato še za večerjo, sledita popoldanska in dopoldanska malica in kot zadnji obrok zajtrk.

Med in po obroku tekočina

Ob prehodu na mešano prehrano ponudimo otroku med in po vsakem obroku tekočino (voda, nesladkani čaj). Ne ponujamo mu tekočine pol ure pred obrokom in ponudimo mu jo večkrat čez cel dan, še posebej v vročih dneh. Vodo je treba prekuhavati do šestega meseca starosti. Ob prehodu na družinsko prehrano (10–12 mesecev) pa potrebuje otrok vsaj do 200 ml tekočine dnevno. Večino tekočine naj spije v aktivnem delu dneva (dopoldan in sredina popoldneva).

Zavračanje ob uvajanju novosti še ne pomeni, da jedi otrok ne mara

V primeru, da otrok ob uvajanju novega živila oziroma jedi to hrano zavrača, to še ne pomeni, da jedi ne mara. Vsako živilo ali jed mora otrok poskusiti vsaj od osemkrat do enajstkrat, da lahko sklepamo, ali otrok jed sprejema ali ne. Prva dva mesecu sta namenjena ravno temu, da otrok postopoma prične sprejemati gosto hrano. Šele zaužitje 150–200 g goste hrane na obrok pomeni nadomestek enega celega mlečnega obroka.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj