PorodPorod od A-ŽPripomočki v vašem domu za porod z babico

Pripomočki v vašem domu za porod z babico

Vse pripomočke, ki jih potrebuje babica za spremljanje stanja otroka in rojevajoče ženske ter za reševanje zapletov, prinese s seboj, vi oziroma vaši bližnji pa poskrbite, da bo stanovanje toplo in da vam bosta na voljo raznolika hrana in pijača.

Pri porodu doma se babica ne poslužuje neosnovanih rutinskih postopkov, kot so odrekanje hrane in pijače, britje in klistir, prav tako se ne poslužuje farmakoloških sredstev za lajšanje bolečine, ampak vam namesto tega daje psihično in fizično podporo (npr. spodbuda, masaža).

Pri porodu doma je smiselno poskrbeti za zaščitne podloge, termofor ali grelne/ledene gel vrečke. Rojevajoči ženski je lahko v veliko olajšanje tuširanje, topla kopel v kadi ali bazenu, aromaterapija, svobodno gibanje, glasba po izbiri, žoga za sedenje, penasta blazina, svečke ali solna lučka za pridušeno svetlobo, itd, sicer pa priprava posebnih porodnih pripomočkov ni nujna. Za čas po porodu je potrebno pripraviti odeje, blazine, brisače in tetra plenice ter pripomočke za nego mamice in otroka po porodu (mrežaste hlačke, vložki, sterilni zloženci in fiziološka raztopina za nego popka). Pred porodom si pripravite tudi vse tisto kar bi si pripravili v torbo za porod v porodnišnici.

Aktiven čas med porodom

V času poroda, ki v osnovi poteka mirno in sproščeno, se lahko prosto premikate ali počivate. Večina žensk pri rojevanju zavzame aktiven, pokončen položaj. Najverjetneje imate doma na voljo več prostora kot v porodni sobi v porodnišnici. Babica vas spodbuja, da spremenite položaj, če je to potrebno za ugodnejši potek poroda, da dovolj jeste in pijete, da boste imeli dovolj moči za porod, ter vas opominja, da hodite na stranišče. Med porodom preverja tudi vaše vitalne funkcije in skrbno spremlja otrokove utripe.

Pri porodu je praviloma prisoten bodoči očka, ki vmes sproščeno poskrbi za stvari, ki so za postoriti, skupaj pa si lahko privoščita tudi počitek. Če želite, so lahko prisotni tudi starejši sorojenci in/ali porodne spremljevalke (doule) – prijateljice, sorodnice ali poklicne porodne spremljevalke.

<strong>Rojstvo otroka doma prijavi babica</strong>
Rojstvo otroka rojenega doma v skladu s 7. členom Zakona o matičnem registru (ZMatR) prijavi babica, ki je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev in je bila prisotna pri porodu.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj