Primernost filmov in kina za predšolske otroke

0
669

Filme predšolski otrok težko skoncentrirano spremlja. Pred prvo kino izkušnjo je treba dobro premisliti, kateri film izbrati, da bo za otroka prijetna. Otroka nima smisla siliti v nekaj, čemur v tistem trenutku še ni kos.

Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., v videu razloži, da predšolski otrok težko skoncentrirano dolgo časa spremlja film, tudi če je animirani. Otrok naj prične z gledanjem vsebin, ki jih zmore in lahko polno doživi. Premislite in pretehtajte primernost filmov. Če se že odločimo za ogled filma, naj bo resnično otroški (in ne družinski).

Ko govorimo o filmih, govorimo že o zelo dolgih enotah, od 1 do 1,5 ure. Predšolski otrok težko skoncentrirano zdrži tako dolgo časa, tudi če gre za animiran film, ki ga v osnovi pritegne. Otroci, ki gledajo eno tako dolgo celoto, je ne spremljajo tako kot mi z nekim širšim pogledom, otroci gledajo film po delih in se ne vračajo nazaj na prejšnjo vsebino niti ne predvidevajo naprej. Težava dolgih celot je v tem, da se lahko na kateremkoli koščku zataknejo. Če nečesa ne razumejo ali jih prestraši, lahko celo nehajo gledati ali pa imajo do konca v sebi strah, kako se bo to razvilo. Ne sprašujejo se o tem, ampak jih je samo strah. Ob tem nujno potrebujejo sopotnike, ki so ves čas z njimi, hkrati pa je treba premisliti, ali je otrok za tako dolgo vsebino zrel in kakšna je vsebina. Sem zagovornica tega, da, če se odločimo za ogled igranega ali animiranega celovečernega filma, da otroci gledajo resnično tiste, ki so narejeni za otroke in se razlikujejo od tistih, ki so narejeni za družine. Tam je humor veliko bolj prilagojen odraslemu humorju.

Izkušnja kinodvorane je za otroka že zelo velik dogodek. V veliki dvorani, z zvočnim suroundom, z ogromnim ekranom in temo je za otroke velik zalogaj. Da ne govorimo še o zgodbi, ki je lahko dramatična. Vedno pravim, za vse bo čas. Otroci naj začnejo z vsebinami, ki jih zmorejo in jih lahko polno doživijo, od katerih imajo res veliko in nato postopno napredujejo proti vedno bolj zahtevnim.

Je pa vse odvisno od otroka, zato je za prvo izkušnjo treba izbrati nekaj res primernega, da je prva izkušnja primerna in da se lahko potem stopnjuje. Če ni prijetno za otroka, se gre ven in se čez čas ponovno poizkusi. Nima smisla otroka siliti, v nekaj, čemur v tistem trenutku še ni kos.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here