Primer porodnega načrta

Spoštovana babica _________, porodničar ________!

S partnerjem želiva s spodnjim načrtom izraziti najine želje glede poroda, ki je pred nama. Vljudno prosiva, če jih lahko upoštevate v največji možni meri.

Seveda razumeva, da lahko pride do situacij, ko vseh želja ne bo mogoče izpolniti. Takrat si želiva, da člani osebja ustrezno pojasnite načrtovane dodatne posege. Prisluhnila bova vašim predlogom in vam tudi z veseljem odgovorila na morebitna vprašanja.

Za vaš trud se vnaprej najlepše zahvaljujeva.

SPLOŠNO

– Ves čas poroda bo ob meni partner, ki bo imel zame pri sebi tudi plastenko navadne vode za žejo.

– Ne želim prisotnosti dodatnega osebja, npr. študentov.

– Partner bo po porodu posnel nekaj fotografij najinega otročka.

blokec_-_primer_porodnega_narta

PRIPRAVA NA POROD

– Ne želim klistirja in britja.

POROD

– Ne želim pospeševanja poroda s predrtjem mehurja ali z zdravili.

– Vljudno prosim, da vaginalnih pregledov ne izvajate med samim popadkom (ta se izvaja sicer med dvema popadkoma, ki je pomemben za oceno jakosti popadkov in angažiranosti ploda).

– Možnost prostega gibanja.

– Porajanje v čim bolj pokončnem položaju – gibanje, žoga, hoja (če seveda ni strokovnih zadržkov).

– V primeru rojevanja v polsedečem položaju naj partner in babica pomagata pridržati kolena, saj ima držanje nog oz. pritegnitev k telesu pomembno funkcijo pri porajanju: s silo, ki jo porodnica ustvari ob vleku svojih nog k telesu, lažje iztisne otroka, saj se porodni kanal ob tem gibu bolj izravna in omogoča lažji prehod otroka. V primeru, ko noge pridrži nekdo drug, je sila pritiska porodnice manjša, porodni kanal se ne prilagodi, s tem pa se otežuje iztis.

LAJŠANJE BOLEČIN

– Z dihalnimi tehnikami, z masko ali z masažo.

– Če bo hudo, vas bom sama prosila za zdravila proti bolečinam (pozanimajte se za možnosti v želeni porodnišnici že pred porodom).

svinnik_-_primer_porodnega_narta

OB IZTISU

– Želim si čim bolj mirno vzdušje v sobi.

– Vljudno prosim za skrbno varovanje presredka.

– Ne želim pritiskanja na trebuh (pritisk na trebuh je za porodnico lahko res neprijeten in je smiseln pri porodnicah, ki ne pritisnejo pravilno ali dovolj močno. Namen postopka pa je pomoč porodnici za iztis otroka – ko se otroku ne godi več dobro in želimo čim hitrejši iztis, ko iztis traja predolgo in utrudi tako porodnico kot otroka, ko porodnica pritiska nepravilno ipd. Pritisk na trebuh je varen le ob sodelovanju porodnice – ta mora napeti trebušno steno, kar naredi z močnim tiščanjem navzdol).

– Oba s partnerjem si želiva pobožati glavico najinega otročka.

PO PORODU

– Želim, da mi otročka položite v naročje takoj po porodu.

– Želiva, da popkovino prereže partner.

– Otroka želim pristaviti na prsi čim prej po porodu.

Najlepša hvala.

Vsaka porodnišnica ima svoj način dela. Noben list ne more nadomestiti osebne verbalne in neverbalne komunikacije, zato povejte in sprašujte čim več. »Bodite prijazni in uvidevni. Ob polni porodni sobi, napornem delavniku, utrujenosti ipd. neprijaznost ali samoumevnost za pogovor povzroči nezadovoljstvo pri osebju in, seveda, tudi pri vas,« še dodaja Sava Rant Hafner.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj