Priljubljena in nepriljubljena hrana

0
613
Dvojčka pijeta mleko
Dvojčka pijeta mleko

Bodite tolerantni do obsesij s hrano. Otroka ne smete nikoli siliti, naj je hrano, ki je ne mara, ali naj poje do konca, če je že sit.

Večina otrok gre skozi stopnje, v katerih zavračajo živila, ki so jih prej imeli radi, ali si postavijo določena pravila, kako mora biti hrana pripravljena. Tako se na primer dogaja, da otroci ne marajo »zmešane« hrane in vztrajajo, naj bo vsak del obroka postrežen v posebnem kupčku in naj se ne dotika ostalih. Pogosto je dobro, da se tem obsesijam smejite in jih jemljete to nepriljubljeno hrano bolj prehodno. Če pa mislite, da je odnos vašega otroka do hrane preveč skrajen, se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom.

Majhni otroci radi posnemajo odrasle (ali starejše otroke). Študije kažejo, da otroci staršev, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, enako počnejo tudi sami. Zato za malico narežite surovo papriko in jo delite s svojim malčkom, ali mu ponudite nekaj zelene zelenjave s svojega krožnika. Vendar pa otrok ne smete nikoli siliti, naj jedo hrano, ki je ne marajo, ali naj pojedo do konca, če niso več lačni. Spomnite se obrokov v svojem otroštvu. Če so vas silili s hrano, ki je niste marali, ali če ste morali sedeti pri mizi, dokler krožnika niste polizali do čistega, se najbrž spomnite, da zaradi tega niste jedli nič drugače. Še slabše je zato, ker se otroci zavejo, da lahko z zavračanjem hrane pritegnejo vašo pozornost, in to lahko izrabijo kot način za doseganje neodvisnosti.

Ne predpostavljajte, da vaš otrok ne mara novega živila, če ga sprva zavrne. Otrokom je včasih treba neko živilo ponuditi desetkrat ali večkrat, dokler jim ni dovolj domače, da ga začnejo jesti. Zato ob hrani, ki jo vaš otrok je, vztrajno ponujajte porcijo rdeče paprike ali špinače. Če malček zavrne obrok, ki ste ga pripravili, mu je zelo preprosto ponuditi recimo kruh in sir. Občasno to ne škoduje, če pa boste to počeli pogosto, se lahko začnejo nabirati težave, ki se bodo pokazale v prihodnosti.

Če malček med obroki prebira hrano, premislite, ali ne dobi morda preveč mleka ali prigrizkov zunaj obrokov. Omejite mleko na priporočeno dnevno količino in malčku ne dajajte prigrizkov eno uro pred obrokom – če je res lačen, je bolje, da prej dobi obrok.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here