Prijemanje in držanje otroka

0
3018
Dojenček.
Dojenček.

Otroku se vedno približajte počasi. Preden se ga dotaknete, ga opozorite na svojo prisotnost z glasom ali stikom z očmi. Nežno in ljubeče ravnanje otroku pove, da ga imate radi, zato uživa v vašem naročju. Položaja glave še ne more nadzorovati, zato mu omahuje na vse strani, če je ne podpirate. Če mu glava omahne vznak, ima otrok občutek, da bo padel, zato v strahu trzne vse telo. To je tako imenovani refleks presenečenja ali Morojev refleks. Če boste otrokovo glavo pravilno podpirali, ko ga držite v naročju, mu bo to dajalo občutek varnosti. Nikoli mu je ne vrtite ali stresajte.

Ko hočete otroka dvigniti, mu eno roko potisnite pod tilnik, drugo pa pod zadnjico. Nato ga nežno dvignite proti sebi. Druga možnost je, da si ga položite na podlaket in glavo podprete s prsti.

Ko otroka prenašate, eno roko upognite pod tilnikom in glavo, z drugo pa mu podpirate hrbet in zadnjico. Ali pa si ga prislonite na prsi, tako da vam z glavo sloni na rami, hrbet in zadnjico pa mu podpirajte s prosto roko. Ko boste imeli zanesljiv občutek in dokler je še majhen, ga lahko prenašate tudi samo z eno roko.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj