Prihod domov iz porodnišnice

0
2676
porod

Težko pričakovani trenutek je tu: končno smete s svojim otrokom domov iz porodnišnice. Toda namesto pričakovanega občutka sreče bi se pogosto najraje zjokali. Preveliko je nasprotje med urejenim svetom v porodnišnici in domačim življenjem, kjer ste za vse odgovorni. Ogromna je sprememba, do katere je v zadnjih dneh prišlo v vaših mislih in telesu. Vaš dom in vaši domači so ostali isti – spremenili ste se vi sami. V tej labilni situaciji pomaga, če je mogoče izklopiti vse vire motenj. Človek se počuti, kot bi prišel iz drugega sveta, ko po porodu spet prestopi domači prag. Preveč kritično potuje pogled po stanovanju, zlasti po otroški sobi. Marsikatera mamica je v tem obdobju zelo občutljiva, zato jo bo lahko zmotila že malenkost. Družina olajša pristanek v vsakdanu, neverjetno pa pomaga, če je zraven še malo dodatka, kot so šopek, poln hladilnik in nekaj sproščenih uric v zaupnem okolju – brez gostov!

Zavarujte se

Za tekoče delo je sedaj pristojen vaš mož oziroma družina: za vas naj ne bo nobenega dodatnega dela. Izredno pomembno je, da imate prvi dan čas drug za drugega in za otroka. Prav tako je dobrodošlo, da vas ne moti telefon. Vaš partner se naj posveti le vam. Svoje želje in pričakovanja izrazite že v porodnišnici.

Idealnost in resničnost

Razkorak med idealnostjo in resničnostjo je redkokdaj tako velik kot v tem primeru. Mladim materam je težko pogledati problemom v oči in jih sprejeti. Od sebe namreč pričakujejo, da bodo kar sijale od zadovoljstva in sreče.

Naloga za očete

Dan ali dva, preden prideta mamica in dojenček iz porodnišnice, se sprehodite po stanovanju in si oglejte gospodinjstvo z očmi vaše žene. Preglejte, če so tla posesana/pometena, perilo oprano in zlikano, kuhinja in postelje pa pospravljene. Zalijte rože in pomislite na šopek za dobrodošlico. Hladilnik napolnite z najljubšimi jedmi vaše partnerke ter s svežimi izdelki in imejte že pripravljene obroke za naslednja dva dni. Doma naj bosta pripravljena tudi lažja sadje in zelenjava. Preverite, če je vse pripravljeno za dojenčka (previjalna miza, plenice, posteljica).

 

porod

Vir: Naš otrok

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here