Pričakujem dvojčka

Če pričakujete dvojčka (trojčka ali več) se lahko nekateri telesni znaki pojavijo bolj intenzivno kot pri enem plodu. Na znake bodite pozorni, saj jih ne moremo zanemariti:

  • Jutranja slabost je lahko pri večplodni nosečnosti hujša in traja dlje kot samo do konca prvega trimesečja.
  • Slabokrvnost je bolj verjetna, saj vam bo zaradi večjih potreb začelo primanjkovati železa. Zdravnik vas bo poslal na preiskave krvi in vam po potrebi predpisal pripravke z železom in folno kislino.
  • Zasoplost in bolečine v trebuhu so posledica pritiskanja maternice na trebušno prepono in večje obremenitve srca, ki vam mora po telesu pošiljati več krvi. Če pričakujete dvojčke, so te težave izrazitejše, zato se izogibajte pretiranim telesnim naporom. Bolečine v trebuhu se lahko povečajo, če dalj časa sedite v enem položaju. Poskusite jesti večkrat po malo namesto enega samega velikega obroka, po katerem boste imele občutek napihnjenosti in težave s prebavo.
  • Bolečine v križu so pri dvojčkih lahko hujše, saj nosite večjo težo.
  • Krčne žile in hemoroidi so pri dvojčkih verjetnejši, saj je pritisk na vene večji. Pazite, da ne boste predolgo stali, redno izvajajte nenaporne telesne vaje in nosite oporne nosečniške nogavice.
Opremljanje otroške sobe
Opremljanje otroške sobe

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj