Pričakovana teža

0
751
Pridobivanje teže.
Pridobivanje teže.

Količina hrane, ki jo dojenčki morajo pojesti, ni določena, uporabljamo pa stopnjo rasti, ki ji morajo slediti vsi zdravi, pravočasno rojeni otroci.

Dojenčkova osebna izhodiščna točka rasti je njegova porodna teža; ko začne rasti (približno 10 dni po izgubi in pridobitvi poporodne teže), bo rasel približno enakomerno in s tako stopnjo rasti kot vsi drugi dojenčki, ne glede na porodno težo. Oceno približno lahko natančneje določimo z merili za združevanje dojenčkov v skupine. Kot smo že ugotovili, obstaja opazna razlika med vzorci rasti dojenih in s stekleničko hranjenih otrok, vendar niso v ločenih skupinah, ker se njihova rast pogosto prekriva. Po drugi strani so dečki ponavadi težji od deklic, zato sta spola vsak v svoji skupini, in dvojčki (celo rojeni pravočasno) so skoraj vedno manjši od enega otroka. Za starše bo morda uporabna tudi verjetnost pojava razlik med dojenčki različnih etničnih skupin. Otrokova rast sledi vnaprej določenemu vzorcu kot raketa, ki jo izstrelimo in se giblje po vnaprej določeni poti. Otrokovo rast spodbujate s hrano in z nežno, ljubečo nego, in vse dokler to počnete, bo krivulja njegove rasti usmerjena navzgor.

Otrokova dnevna in tedenska krivulja naraščanja teže ne bo tako enakomerna kot pot rakete in bo nihala. Če vas skrbi, ker je vaš dojenček v enem tednu pridobil 225 g, naslednji teden pa le 60 g, se navadite preverjati njegovo trenutno težo v tabeli, namesto da tako abstraktno razmišljate o teži.

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here