Pri otroku z nižjim mišičnim tonusom se mišice pri odzivu na dražljaj krčijo zelo počasi

0
3645

Z izrazom hipotonija opisujemo nižji mišični tonus, kar pa ne pomeni določene bolezni ali stanja, temveč je to zgolj klinična ugotovitev. Pri otroku z nižjim mišičnim tonusom se mišice pri odzivu na dražljaj krčijo zelo počasi in ne morejo ostati skrčene toliko časa kot pri drugih otrocih. Otroke s hipotonijo nekateri opisujejo kot »mlahave« in spominjajo na punčke iz cunj. Nekateri težko ostanejo dolgo v istem položaju, denimo, da držijo glavo pokonci ali iztegnejo roko. Pri hudi obliki se lahko pojavijo tudi težave pri hranjenju in premikanju.

Kaj povzroči hipotonijo?

Hipotonija je lahko povezana z Downovim sindromom, cerebralno paralizo in mišično distrofijo, vendar jo je opaziti tudi pri sicer zdravih otrocih. V teh primerih otroci motorične mejnike dosegajo kasneje – pozno shodijo in drsajo po tleh po zadnjici dlje kot drugi otroci.

Kako pomagati otroku s hipotonijo?

Če vas skrbi, da je vaš otrok hipoton oziroma mlahav, se posvetujte z zdravnikom. Morda vas bo napotil na dodatne preiskave. Pri hujši hipotoniji pride v poštev vrsta preiskav. Koristi lahko fizioterapija. Dobro pa je tudi, če otroku pomagate krepiti mišice s primernimi dejavnostmi.

Vir: Moj čudežni malček

 

Oglejte si tudi video:

Mišični tonus otroka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here