Pri otrocih se med rastjo lahko pojavijo bolečine v nogah

0
5619
Vesel otrok

Če otroka bolijo noge, običajno zgornji ali spodnji del nog in o bolečinah tožijo v zgodnjih večernih ali zgodnjih jutranjih urah, so te bolečine verjetno posledica otrokove rasti. Običajno se tovrstne bolečine pojavijo v starosti od 3 do 5 ter od 8 do 12 let. Ker starši največkrat ne morejo vedeti, ali so bolečine posledica rasti ali pa so posledica kakšne bolezni ali poškodbe, je najbolje, če v takšnem primeru obiščete pediatra. Pri bolečinah zaradi rasti se pojavi nespecifična bolečina v mišicah na sprednji strani stegen, v mečih ali kolenih, ki se pojavlja izmenično na obeh nogah in se sama po sebi spet ustavi.

Bolečine v nogah lahko imajo resne vzroke otrok_zunaj_hodi

Če se bolečine pojavljajo vedno na isti nogi, se pojavijo tudi čez dan ali otroka celo šepa, to niso bolečine zaradi rasti. enako velja, če so prizadeti sklepi (koleno ali kolk) ali če bolečina ne izgine. To bi lahko bil otroški revmatizem, zlomljena kost ali kostni tumor. Tudi levkemijo ali vnetje kolka lahko povzroči bolečine v nogah. Takšnih bolezni ne smemo spregledati. Problem pa je, da otroci velikokrat ne morejo natančno opisati simptomov.

Bolečine zaradi rasti se zdravijo s toploto

Najprej otroka pomirite. Nato pomaga masaža prizadetega območja in raztezne vaje. Prav tako pomaga topel obkladek ali steklenica tople vode. Če je bolečina zelo močna, lahko zdravnik otroku predpiše paracetamol ali ibuprofen, kar pa največkrat ni nujno.

Vir: Urbia

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here