Pri kateri starosti se otroci lahko spomnijo stvari in dogodkov?

0
497

Nekateri otroci imajo zelo dober spomin. Otroci vidijo stvari drugače, imajo drugačen pogled na okolje in se osredotočijo na druge vsebine življenja. Prav tako se zavzemajo za majhne dražljaje, ki jih odrasli niti ne opazijo. Odrasli si največ zapomnijo le kratkoročno in to tudi hitro pozabijo, sploh če je ta dogodek takšen, da bi bil le breme za spomin.

Najstarejši spomin pri približno treh letih

Če vprašate večino odraslih o njihovih najzgodnejših spominih, vam povedo o dogodkih, ki so jih doživeli okoli starosti treh let. Medtem ko je velika verjetnost, da večina ljudi pozabi nekaj, kar se je zgodilo v tretjem ali četrtem letu življenja. Pri šestih letih so spomini pogosto zelo razdrobljeni. Šele z vstopom v šolo ima otrok bolj dosledno sliko o svoji preteklosti.

V zgodnjih letih možgani deluje drugače

Ampak zakaj se praviloma ne spomnimo epizod iz naših prvih treh let življenja? Zdaj vemo, da v tistem času shranjevanje v možganih še vedno ne deluje, saj morajo otrokovi možgani dozoreti.

Govorite o izkušnjah

Zato je pomembno, da se pogovorite s svojimi otroki o svojih izkušnjah. Prav tako je to odvisno od načina, kako se starši pogovarjajo s svojimi otroki. Odprta vprašanja, kot so: »Kaj misliš, kaj se je zgodilo?« izzovejo otroka, da razmišlja. Otroku pomaga tudi ogled fotografij in video posnetkov. Tako si bo določene dogodke bolj zapomnil.

Vir: Baby-und-Familie

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here