Ošpice med nosečnostjo

0
3231
Ošpice med nosečnostjo
Ošpice med nosečnostjo

Ošpice med nosečnostjo so lahko zelo nevarne, saj se poveča tveganje za prezgodnji porod, če pa se pojavijo proti koncu, pa se otrok rodi okužen z njimi.

Vse ženske, ki načrtujejo otroka morajo preveriti, če so zaščitene pred ošpicami in če niso, poskrbeti za imunost. Do 25 odstotkov mater, ki se med nosečnostjo okužijo z ošpicami, prezgodaj rodi.

Bolezen prenaša neposreden stik s slino, na primer s poljubljanjem in posreden stik prek kužnih delčkov v izkihanem ali izkašljanem zraku. Prvi simptomi so podobni gripi, vključno z visoko vročino, suhim kašljem, utrujenostjo, glavobolom in bolečim grlom, dva tedna po okužbi pa se pojavijo izpuščaji – bele pike v ustih in rjavo-roza madeži po telesu. V tej fazi je bolezen najbolj nalezljiva.

Ošpice med nosečnostjo so nevarne predvsem zaradi hude pljučnice in visoke vročine, ki sta glavna zapleta pri nosečnosti. Če se okužba pojavi proti koncu nosečnosti, se lahko otrok rodi okužen z ošpicami. Ker imunski sistem ob rojstvu otroka še ne deluje v celoti, je lahko za otroka ta bolezen smrtno nevarna. Če nosečnica nima imunitete in pride v stik z okuženimi ljudmi, lahko dobi imunoglobulin, s katerim se pojav bolezni prepreči ali pa vsaj ublaži.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here