Preverjanje krvne slike kronično bolnih otrok

0
440

Otroci s kroničnimi obolenji, ki redno uživajo zdravila, imajo predpisan tudi individualni režim kontrole krvne slike.

Pri zdravilih, ki lahko vplivajo na krvno sliko, je režim kontrole krvne slike lahko zelo pogost. Starši, upoštevajte navodila, ki vam jih je podal zdravnik, ki je zdravilo predpisal. Po besedah asist. dr. Simone Avčin, dr. med., je nabor zdravil, pri katerih je potrebna kontrola krvne slike, precej širok. Starši bodite pozorni na režim preverjanja krvne slike, ki ga je predpisal zdravnik.

Nabor zdravil, pri katerih je potrebna kontrola krvne slike, je precej širok. Zdravnik, ki predpiše določeno zdravilo, predpiše tudi navodila za starše oziroma za lečečega pediatra v pristojnem zdravstvenem domu. Če je to specialist Pediatrične klinike, vedno napiše navodila glede režima kontrole krvne slike. Če krvna slika odstopa, se lečeči pediater posvetuje s specialistom Pediatrične klinike oziroma druge sekundarne ali terciarne pediatrične ustanove.

Sicer pa sta pri vsakem zdravilu, ki ga pacient uživa, kontrola in režim želenih vrednosti v krvni sliki individualno prilagojena. Če posplošimo, pri pacientih, ki uživajo zdravila, ki lahko vplivajo na krvno sliko, kot so npr. onkološki bolniki ali bolniki s hematološkimi obolenji, se lahko pri določenih zdravilih krvna slika preverja vsak dan, tedensko ali mesečno. Glede na posameznikovo stanje se prilagodi režim kontrol krvne slike.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here