Preventivna skrb za zdravje otrokovih dihal

0
1176
Zgornja dihala otroka
Zgornja dihala otroka

Pri okužbah kot so gripa, pljučnica, astma, vnetje glasilk, povečana žrelnica in druge otroku pomagamo z ustrezno vlažnim zrakom, zračimo in vzdržujemo ustrezno temperaturo v sobi.

Suh zrak negativno vpliva na počutje in zdravje, zato je pomembna optimalna temperatura in vlažnost v prostoru. Primerna vlažnost prostora je med 45 in 55 %, pri otrocih med prvim in petim letom starosti pa je cca 60 %. Optimalna temperatura v prostoru, kjer otrok spi, je v zimskem času, med 18 in 22 oC, v poletnem obdobju je lahko nekoliko višja, do največ 25 oC. Pozimi je vlažnost prostora zaradi ogrevanja bistveno manjša, običajno okoli 30 %, zato v tem obdobju prihaja do suhih sluznic, izsušenih ustnic, kože in lasišča. Temperatura zraka v dnevnem prostoru pa med 22 in 24 stopinjami Celzija.

Dihala so izpostavljena številnim škodljivim snovem in mikroorganizmov iz okolja, ki narašča z daljšim zadrževanjem v prostoru, kajenju v prostoru, uporabi tiskalnikov, čistil, barvil, osvežilcev zraka, itd. Zato je pomembno redno prezračevanje prostor zjutraj in zvečer, v nasprotnem primeru pride do kritičnih koncentracij CO2 v zraku in pojavljati se lahko začne glavobol, skrajšan vdih, kihanje, kašljanje, draženje oči, nosa, grla in kože, slabost ter vrtoglavica. Tudi prevelika vlaga v zraku vpliva na počutje. Ta oteži oddajanje odvečne telesne temperature in poveča dihalni napor in delo organizma. Na drugi strani presuh zrak povzroča draženje nosne sluznice, slabše delovanje nosnih migetalk, izsušitev sluznice. Ob tem je zrak, ki vstopa v zgornja dihala nezadostno navlažen, posledično je večja možnost vstopa mikrobov skozi zgornja dihala, ker sluznica ne opravi celostno svojega zaščitnega dela.

Pri težavah z dihanjem zaradi suhega zraka so priporočljive inhalacije takrat, ko kljub optimalnim pogojem okolja otrok še vedno hitreje diha in kašlja. Lahko uporabljate različne inhalacije – blage vodne raztopine z zelišči kot so materina dušica, kamilica, nekatera eterična olja, sivka, evkaliptus, smreka, ali fiziološko raztopino. Odsvetovana je uporaba žajblja, ker je precej dražeč. Inhalacije delate enkrat do dvakrat dnevno, 5-10 minut oziroma do takrat, ko opazite otrokovo lažje dihanje. Lahko pa izvajate tudi inhalacijsko terapijo – zdravljenje z vdihovanjem vodnih hlapov, ovlaženih medicinskih plinov in aerosole razpršenih zdravil. Na ta način se ovlaži in omehča sluznico dihalne poti, in s tem olajša izkašljevanje. Prednosti terapije z neposrednim vnašanjem zdravila je takojšen učinek in lokalno delovanje. Pri inhalatorjih je ključnega pomena, da so razpršeni delci čim manjši. Večji delci se namreč odlagajo na sluznici ust in grla, katere otrok tudi požira.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here