Preudaren nakup otroške opreme

Rojstvo novorojenčka za starše predstavlja velik finančni zalogaj, katerega breme lahko s premišljenim nakupom močno zmanjšamo. Pripravili smo vam nasvete, da bo nakup otroške opreme potekal brez slabe vesti. Izposodite si ali kupite rabljene predmete, pri nekaterih pa se je pametneje odločiti za nakup novih.

NAKUP OTROŠKE OPREME

OTROŠKI VARNOSTNI SEDEŽI

Avtosedez.
Avtosedez.

Najbolj tvegan je nakup rabljenega varnostnega sedeža. Njegova uporabna doba je do devet let, a le v primeru, da je dobro ohranjen in ni bil udeležen v prometni nesreči, saj lahko v tem primeru pride do poškodb, tudi nevidnih. Nakup rabljenega je zato močno odsvetovan. Zanj se odločite izključno v primeru, da poznate njegovo zgodovino in ste popolnoma prepričani, da ni bil udeleženi v trku.

Previdnost je pomembna tudi pri nakupu novega varnostnega sedeža. Na trgu obstaja veliko modelov, a niso vsi tudi enako varni. Prepričajte so, da je varnostni sedež, ki ga nameravate kupiti, homologiran po standardu ECE št. 44 (ECE-R44/04). Ta med drugim določa, da mora biti na sedežu preizkušen čelni trk pri hitrosti 50 km/h in da mora biti pritrditev avto sedeža mogoča s tritočkovnim avtomatskim avtomobilskim varnostnim pasom ali sistemom isofix. Homologirani sedeži so označeni z oranžno nalepko ali všitkom. Pred nakupom je priporočljivo tudi preveriti izsledke testiranj, s katerimi preverjajo varnost ob trku, praktično uporabnost in udobje otroka, ter se na podlagi tega in cenovne dostopnosti odločite za nakup določenega modela.

VZMETNICA

Odsvetovan je tudi nakup rabljene vzmetnice. Ta je problematična zaradi alergij, saj se v njih nabirajo pršice in nikoli ne moremo vedeti, kako je ohranjena. Pri nakupu bodite pozorni predvsem na to, da vzmetnica enakomerno podpira otrokovo težo, in na material, iz katerega je narejena. Zaradi morebitnih alergij je najprimernejši lateks.

OSTALA OPREMA

Voziček: Pri nakupu vozička, tako novega kot rabljenega, upoštevajte, za kaj ga boste uporabljali. Bodite pozorni na to, ali:

  • ga boste uporabljali za vožnjo po asfaltnih ali makadamskih cestah;
  • ga boste prevažali z avtomobilom: v tem primeru je priporočljivo, da se lahko sestavlja in ni prevelik za prtljažnik;
  • ga boste prenašali okoli: če da, naj bo narejen iz lahkih aluminijastih materialov.

Posteljica: Lahko kupite rabljeno. Največ boste privarčevali, če boste kupili tako, ki se lahko razstavi in jo bo otrok lahko uporabljal nekaj let.

otrok_je_stolcek_BB

Stolček za hranjenje: Vseeno je, ali je nov ali rabljen. Bodite pozorni le, da ima varnostni pas, nastavljivo poličko za noge ter da je čiščenje stolčka enostavno.

Nosilka: Priporočljiva je izposoja ali nakup rabljenega, saj se vsi otroci ne nosijo radi.

Oblačila in obutev: Nakup novih oblačil predstavlja velik strošek. Ker jih dojenčki zelo hitro prerastejo, je smotrn nakup rabljenih ali njihova izposoja. Če pa se odločite za nakup novih, kupite le nekaj kosov določene velikosti, ostale pa nekoliko večje. Tako jih bodo otroci lahko nosili dalj časa. Večja previdnost velja pri izbiri obutve. Ta se pri hoji prilagodi posameznemu človeku, zato je priporočljivo, da otrokom, ki lahko že hodijo, kupimo novo.

Nakup rabljene opreme lahko opravite na spletu ali v komisijskih trgovinah.

Viri in dodatna literatura: AMZS (2010): Ime še ni zagotovilo za varnost! AMZS test 27 otroških varnostnih sedežev. Dostopno na: www.motorevija.si.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj