Ali je prenizka oz. previsoka teža dojenčka lahko vzrok za skrb

0
882

Otroci, ki so se rodili nekaj dni pred rokom, so seveda lažji od tistih, ki pridejo na svet po napovedanem roku. Vendar je mogoče videti jasen trend v smeri večjih in težjih otrok.

Prehrana ima velik vpliv

Porodna teža je odvisna od različnih dejavnikov. Najprej so tu genetski dejavniki. Velik vpliv ima tudi prehrana. V času skrajne lakote po drugi svetovni vojni so se rodili še veliko lažji otroci. Od takrat pa indeks telesne mase stalno narašča, kar je hkrati povečalo porodno težo novorojenčkov. Veliko nosečnic uživa preveč maščob in sladkih živil. Potrebno je vključiti več solate, zelenjave, sadja in nenasičenih maščobnih kislin namesto čipsa ali svinjine.

Nezdrava prehrana namreč vključuje tveganje tako za mamo kot tudi tveganja za nerojenega otroka. Kar 5-20 odstotkov nosečnic namreč boleha za nosečnostno sladkorno boleznijo. Presežek glukoze v krvi matere prehaja skozi posteljico v krvni obtok otroka, kar pa stimulira rastni hormon, tako da je otrok, če se mati ne drži diete, lahko pretežak ali prevelik. Pri otrocih, ki pri porodu tehtajo nad 4,5 kilogramov, se veliko žensk odloči za carski rez, saj lahko v nasprotnem primeru pri novorojenčku pride do distocije ramen.

Vdihavanje delcev, kajenje in vpliv na porodno težo

Če nosečnice vdihavajo veliko delcev iz cestnega prometa, bo morda to vplivalo na manjšo porodno težo otroka. To je bila ugotovitev nemško-francoske študije. Podoben učinek ima cigaretni dim. Pet cigaret na dan zmanjša porodno težo za 150 gramov, več kot 20 cigaret na dan pa za kar 350 gramov. Poleg tega cigaretni dim negativno vpliva na nerojenega otroka na področju razvoja organov.

Vir: Wireltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here