Preproste gibalne igrice

0
1676
Gibalne igrice
Gibalne igrice

Igre s stopali in koleni (krepijo mišice nog):

  • Otroka izmenično božajte po zunanjem in notranjem delu stopal.
  • Ko leži na hrbtu, mu rahlo pritiskajte na stopala. Otrok se bo odrival od vaših rok.
  • Pokrčene noge primite za kolena in jih rahlo potiskajte skupaj in narazen.

Križanje nog (krepi mišice nog in trebuha): otrok naj leži na hrbtu. Primite oba gležnja in ju potegnite v iztegnjen položaj. Izmenično polagajte eno nogo preko druge.

Stolp (krepi mišice nog in trebuha): otrok naj leži na hrbtu. Primite njegovi nogi, z dlanjo nudite oporo kolenom ter dvignite nogi v navpični položaj in nazaj.

Risanje nevidnih črt po zraku (krepi mišice rok in ramenskega obroča): položite mu palca v dlani in ga objemite okoli zapestij in podlahti. Roki mu krčite in
iztegujte. Lahko jih na podlagi postavite v odročenje in prekrižate na prsih.Lahko mu roki dvigujete čez glavo in spuščate ob telo.

Cin-cin kraguljčki (krepi mišice rok): na roke mu pritrdite kraguljčke. Zaradi cingljanja se bo otrok še z večjim veseljem premikal. Večjemu dojenčku dajte v roko ropotuljico, ki naj bo (sprva) mehka, da se ne bo udaril po glavi.

Iskanje ropotuljice (krepi zgornji del trupa): položite otroka na odejico na tla. Prsni koš mu podložite z brisačo. 30 cm nad njegovo glavo potresite z ropotuljico (ali s svetlečim predmetom). Dojenček se bo dvignil, da bi si stvar ogledal, potem pa omahnil nazaj, ker mišice še niso dobro razvite.nogice3

Zajček v ogledalu (krepi mišice, ki usmerjajo pogled, in razvija vid): usedite se s hrbtom proti oknu. Dojenčka položite v pregib roke, v drugi roki imejte ogledalo, s katerim ujemite sončni žarek in z »zajčkom« (žarek ne sme biti premočen, saj to lahko povzroči okvaro vida) raziskujte otrokovo okolico. Opazili boste, kako bodo otrokove oči skušale slediti »zajčku«.

Gibalne igrice za malo starejše

Pastirček pase kravice (krepi roke, vratne mišice in ves zgornji del telesa): dvakrat na dan za nekaj minut položite otroka na trebuh. Ko postaja močnejši, čas postopoma podaljšujte, vendar nikoli ne pustite otroka ležati na trebuhu brez nadzora. Medtem ko bo pasel kravice, ga masirajte z blazinicami prstov, se igrajte z njim, mu zapojte ali ponudite igralno blazino z raznimi dodatki (ki se svetijo, oddajajo zvoke, če otrok pravilno pritisne, z ogledalci ipd.), ki omogočajo tako gibalni kot intelektualni razvoj.

Ko je dojenček malce starejši, se lahko z njim zakotalite po tleh, postavite se na vse štiri, pustite mu, da pleza po vas, žgečkajte ga ipd., zraven pa v ritmu pojte, ploskajte ali se zibajte.

Ritmične izštevanke: Otrok bo pridobil smisel za ritem in se naučil izražanja čustev skozi gib.

baby11

Za dojenčke, ki še ne držijo glave pokonci:
– Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, pod goro je vrt meden (otrok naj leži na hrbtu, s prstom potujte po nogicah, trebuhu, rokah), biba leze, da bo njen (požgečkajte otroka vedno na drugem delu telesa).

– Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, do gore, do gore, do zelene gore, kamor nihče drug ne more; buc, buc, buc.

 – Viš, viš, viš, že prihaja miš, miš pojedla bo nogo, jojme, jojme, kaj zdaj bo (otroka trepljajte po telesu – po rokah, nogah, trebuhu in ponavljajte besedilo, ob ponavljanju dodajte nov del telesa in ga požgečkajte po njem).

– Tapi-tap z ročicama, tipi-tip z nožicama in kadar se dlan razpre, vidimo še prstke vse (medtem, ko otroka brišete, obenem poimenujte dele telesa, ki se jih takrat dotikate).

– Križ, kraž, kralj Matjaž, daj mi groš, da bom kupil nož. Luknjo vrtal… Poč! Sprva so otrokove dlani skrčene in se razprejo le, če gladite hrbtišče dlani. Ko enkrat odpre dlan, rad premika prste. Spodbudite ga s to igrico.

Za dojenčke, ki že držijo glavo pokonci:

–   Biba leze, biba gre, da bi prišla do gore, pod goro je vrt meden (otrok naj sedi na tleh, vi pa se mu približujte na vseh štirih iz nasprotne smeri), biba leze, da bo njen (vstanite, stisnite otroka k sebi in se zavrtite).

–   Mi se z vlakom peljemo, dobro voljo meljemo. Ko pa se ustavi vlak, hitro se prešteje vsak (sedite na tleh z iztegnjenimi nogami, dojenčka imejte v naročju in se premikajte –  potiskajte zdaj levi zdaj desni bok naprej), en, dva, tri (ustavite se in zaploskajte z otrokovimi rokami), vlak si ti (primite ga pod pazduhama in dvignite v zrak).

Vir: arhiv Baby book

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here