Prepoznajte simptome in jih olajšajte

0
2702
SIMPTOM OZ. ZNAKKAKO SE KAŽE?KAJ LAHKO STORITE SAMI?KDAJ TAKOJ K ZDRAVNIKU?
POVIŠANA TELESNA TEMPERATURAČe položite roko na otrokovo čelo, se vam bo zdel topel ali celo vroč. Svoje občutke obvezno preverite s termometrom. Temperaturo lahko izmerite pod pazduho, v ušesu, v ustih ali rektalno.Na čelo mu položite hladen obkladek, oblecite v zračna oblačila ali ga povsem slečete in pokrijete s tanko odejo. Ponoči naj bo odkrit. Otrok naj pije veliko hladnih tekočin.Kadar vročina po 72 urah ne pade ali ima otrok pridružene simptome, kot so hud glavobol, boleče grlo, bolečine v ušesih, izpuščaj, krči, ali postane slabše odziven, je na vtis hudo bolan, ga boli trebuh ali če šepa.
GLAVOBOLObčutek tiščanja in napetosti v glavi, napetost vratnih mišic. Manjši otroci neutolažljivo jokajo in se prijemajo za glavo, kjer jih boli.Zmanjšajte število stresnih dogodkov v otrokovem življenju. Vodite dnevnik glavobola in se izogibajte morebitnim sprožilcem, če jih ugotovite.Kadar otroka ne morete zbuditi, se glavobol poslabša ali postane pogostejši, je posledica poškodbe, mu je pridruženo bruhanje, motnje vida, vročina ali otrdel vrat.
BOLEČINE V TREBUHUNeprijeten občutek v trebuhu, otrok lahko navaja točno določeno mesto bolečine ali pa pove, da ga boli celoten trebušček. Lahko se drži zanj. Pogosto so pridruženi bruhanje, driska in vročina.Omogočite otroku pitje tekočin, da preprečite dehidracijo. Zamotite ga in preusmerite pozornost stran od bolečine.Ob hudi bolečini, ki se seli ali ostane na enem mestu, vročini, zavračanju tekočine, zaspanosti, bledici, bruhanju več kot 24 ur, bruhanju krvave ali zelene vsebine.

 

Peter Najdenov, dr. med. spec. pediater

Splošna bolnišnica Jesenice

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj