Premalo ali preveč plodovnice

0
7391
Plodovnica
Plodovnica

Kako nastane preveč plodovnice in zakaj jo je lahko premalo?

Preveč ali premalo plodovnice je lahko škodljivo za nerojenega otroka. Oba zapleta v nosečnosti je treba obravnavati ozko, da ne bi po nepotrebnem ogrozili življenja še nerojenega otroka.

Kaj za plod pomeni premalo plodovnice?

Če je prisotne premalo plodovnice, zdravniki govorijo o oligohidramniju. Za še nerojenega otroka je to lahko nevarno v zvezi s tem, ker se pljuča v tem primeru ne morejo ustrezno usposobiti. Otrok je v precej utesnjenem položaj in se ne more ustrezno razvijati (s tem je mišljen predvsem razvoj okostja).

Kako ginekolog ugotovi, da je premalo plodovnice?

Ginekolog ugotovi indeks plodovnice –  normalna vrednost je med 8 in 18 centimetrov. Če je vrednost nižja, govorimo o premalo plodovnice. Ta pregled je običajno potreben, ko so premiki otroka izrazito majhni. Tudi zelo majhna maternica lahko kaže na premalo plodovnice. Če se pri nosečnici odkrije to ni razlog za skrb, saj se lahko dobro zdravi. Z raztopino sladkorja in natrijevega klorida se napolni komora s plodovnico. To storimo z dolgo, tanko iglo, ki se vstavi v trebuh.

Vzroki za premalo plodovnice

Vzroki se lahko razlikujejo. Možno je na primer, da plodovnica prezgodaj odteče. Če je predvideni datum poroda že presežen, se količina plodovnice zmanjšuje enakomerno. Še posebej premalo plodovnice prizadene nosečnice, ki kadijo ali imajo visok krvni tlak, saj lahko pri njih pride do motenj pri posteljici. V tem primeru so ledvice pri plodu slabše preskrbljene s krvjo in proizvajajo ustrezno manj plodovnice.

Nelagodje povezano s povečanim obsegom amnijske tekočine

Povečano kopičenje plodovnice prinaša nekaj nelagodja. Maternica se širi bolj kot pri nosečnicah, kjer nosečnost napreduje normalno. Zlasti v tretjem trimesečju je telo matere zelo močno obremenjeno, kar lahko privede do prebavnih motenj in kratke sape. Lahko se poveča nagnjenost k zadrževanju vode. Zaradi zelo razširjene maternice trpi tudi koža, ki je zelo napeta. Prizadete ženske se pritožujejo zaradi napetih mišic v trebuhu, ki postanejo boleče.

O tveganju

Povečana količina plodovnice lahko povzroči zgodnje popadke. Neprijetno a pogosto je, da se poleg polihidramnija pojavi tudi nosečniška sladkorna bolezen. Povečan znesek amnionskih tekočin lahko pomeni tudi, da jih je nerojeni otrok premalo pil, kar lahko povzroči napake in bolezni pri plodu. Količino plodovnice je mogoče zmanjšati s punkcijo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here