Premalo mleka

0
2236
dojenek0

Pogosto matere že na začetku dojenja skrbi, da morda ne bodo imele dovolj mleka za zadostitev dojenčkovih potreb. V večini primerov je ta skrb neutemeljena. Kot resnično pomanjkanje mleka se šteje takrat, ko otrok veliko izgubi na teži ali proizvede manj kot pet mokrih plenic dnevno.dojenek0

Vzroki za premalo mleka 

Pomanjkanje mleka lahko povzroči neugoden položaj dojenja, dolgotrajne prekinitve dojenja, stres in pomanjkanje spanja. Druge možni, vendar redki vzroki s strani matere so slaba prehrana, zapleten porod ali jemanje določenih zdravil. Do premajhne oskrbe dojenčka z mlekom lahko pride tudi zaradi anatomskih napak, na primer zaradi skrajšanega jezičnega frenuluma, zaradi česar otrok ne more pravilno sesati.

Kaj pomaga pri pomanjkanju mleka?

Vzrok za pomanjkanje mleka mora v vsakem primeru pojasniti babica ali ginekolog. Pogosto ne gre za pravo pomanjkanje mleka, ampak je dovolj že, če spremenite položaj dojenja ali si vzamete več časa in miru za dojenje. Če imate dejansko premalo mleka, lahko količino povečate s pogostejšim dojenjem, ali z različnimi sredstvi.

Vir: 9monate

baby_face4

Zakaj je torej dojenje tako zelo koristno in zakaj je materino mleko veliko več kot hrana? Zakaj koristi mamici oziroma kar celi družini? Vse to v prispevku Napotki za dojenje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here