Prekuhavanje vode

0
9948
Čiščenje noska pri otroku
Čiščenje noska pri otroku

Vprašanje:

Pozdravljeni, zanima me do kdaj moramo za dojenčka prekuhavati vodo 5-10 minut ( za mleko in pitje)? Oziroma kdaj lahko začnemo prekuhavati samo z grelnikom za vodo? Naša ima sedaj dopolnjenih 6 mesecev. Hvala.

 

Odgovor:

Spoštovani,

mnenja strokovnjakov se glede prekuhavanja vode za dojenčke razlikujejo in niso enotna. Vsekakor je pomembna informacija, na katerem koncu Slovenije živite in kakšno pitno vodo imate, saj lokalni in vaški vodovodi nimajo vedno neoporečne vode.

Vsekakor prekuhavanje v prvem letu dojenčkovega življenja ne more škoditi, za gretje vode pa  predlagam uporabo ustekleničene vode.

Na tak način boste preprečili večino težav, ki so posledica neustrezne vode,saj je potek  težav pri  dojenčku lahko precej buren in dramatičen, tega pa si vsekakor ne želimo, zato je preventiva veliko boljša kot kurativa.

LP Mojca Kurent, višja medicinska sestra

Spoštovani,

Govorim lahko iz osebnih izkušenj, da po 6 mesecih prekuhavanje res ni več potrebno. Glede na kvaliteto vode v slovenskem vodovodnem sistemu in nadzoru kvalitete menim, da je prekuhavanje smiselno do 3 meseca starosti. Osebno sem pri svojih otrocih začel uporabljati grelnik za vodo od drugega meseca starosti dalje.

Lep pozdrav,

Štefan Mally, specialist splošne medicine

Pozdravljeni,

Kljub vsesplošnemu prepričanju, vode za pripravo hrane za dojenčka ni potrebno prekuhavati.

To seveda velja, le ob uporabi  neoporečne vode iz kontroliranega vodovoda.

Pri pripravi hrane za otroka moramo upoštevati vsa načela higienskega ravnanja s hrano, posodo in ostalim priborom, ki so običajna tudi sicer v gospodinjstvu.

Vse to velja tako za dojenčke, kot za večje otroke in odrasle člane družine.

Pogosto pozabljamo, da je skrb za zdravje vse družine pogoj za zdravje dojenčka!

Torej odgovor na vaše vprašanje – pri pripravi hrane za 6 mesečnega otroka lahko vodo le pogrejemo z grelnikom, seveda le, če je voda iz neoporečnega vodovoda.

Lep pozdrav.

Vlasta Kunaver, dr. med., spec. ped.

Po 6 mesecu starosti za sicer zdrave otroke vode ni treba več prekuhavati.

mag. Renata Rajapakse, dr.med. spec. druž. med., predstojnica SNMP, ZD Ljubljana

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.