Prekomerna uporaba digitalnih tehnologij

0
576

Spremljajte otrokovo uporabo interjeta in ostalih naprav, saj lahko digitalna tehnologija tudi zasvoji. Bodite pozorni na različne simptome, ki lahko kažejo na prekomerno uporabo in po potrebi uporabite nastavitev starševskega nadzora, ki ga omogoča večina operacijskih sistemov.

Pozorno spremljajte otrokovo uporabo interneta, računalnika in telefona. Pozorni bodite na prekomerno uporabo digitalnih tehnologij, ki ni povezana le s časom, preživetim pred računalnikom, temveč je skupek različnih simptomov, ki se odražajo na različnih življenjskih področjih.

Špela Reš, univ. dipl. psih., v videu našteje simptome, skupek katerih kaže na prekomerno uporabo digitalnih tehnologij. Opozarja, da čas pri tem ni najpomembnejši dejavnik.

Čas ni glavni faktor. Gre za skupek simptomov, ki jih ne smemo jemati izolirano. Simptomi so: pomanjkanje nadzora nad uporabo, največkrat gre za pomanjkanje nadzora nad časom. Drug simptom je nihanje razpoloženja otroka ali mladostnika, ki ga opazimo, ko je za in ko ni za napravo. Ko je na napravi, spletu ali igra igrico, je evforičen, vesel in uživa, ko ni za računalnikom, pa je nezainteresiran, nemotiviran, lahko pobit ali agresiven, vznemirjen in anksiozen. Eden od znakov je tudi zelo močna čustvena reakcija ob odvzemu. Če starš vzame napravo, otrok ali mladostnik zelo agresivno reagira, mogoče s poškodovanjem imetja, sebe ali starša in z različnimi grožnjami (da bo pustil šolo in grožnja s samomorom). Sledi upad motivacije za druge stvari, za hobije, starši lahko opazijo upad učne uspešnosti, ocene v šoli padajo, hobiji se opuščajo, otrok ostaja notri, vedno manj se druži s prijatelji, vedno bolj je doma za računalnikom. Pri nekaterih smo opazili tudi spremembo prehranjevalnih navad (pozabi jesti, se prehranjuje pred računalnikom, opušča dnevne obroke). Opazili smo tudi spremembe spalnih navad (ponoči se zbujajo, potegnejo v noč). To so simptomi, pa tudi neuspeli poskusi zmanjšanja ali nadzorovanja vedenja na spletu.

Večina operacijskih sistemov omogoča nastavitev starševskega nadzora, kar pomeni, da se računalnik ob določeni uri sam ugasne, da so določene vsebine blokirane. Z nekoliko računalniškega znanja lahko to nastavite sami.

Sodelujoči strokovnjaki:

Špela Reš

http://www.logout.si/

univ. dipl. psih., Logout, center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here